Υπουργικό Συμβούλιο: «Μεταναστευτικό, και όχι προσφυγικό, το πρόβλημα» - ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ - Όλα στο προσκήνιο!

Υπουργικό Συμβούλιο: «Μεταναστευτικό, και όχι προσφυγικό, το πρόβλημα»

Το μεταναστευτικό/προσφυγικό βρέθηκε στο επίκεντρο της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, μετά και τα τραγικά γεγονότα της Κυριακής στη Μόρια.
Όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, το υπουργικό αποφάσισε σειρά πρωτοβουλιών -νομοθετικών και διπλωματικών- ώστε να υπάρξει αντιμετώπιση του προβλήματος το οποίο χαρακτηρίζεται πλέον ως «μεταναστευτικό» και όχι ως «προσφυγικό».
Συγκεκριμένα, ο κ. Πέτσας είπε ότι με βάση την ανάλυση των στατιστικών στοιχείων εθνικότητας όσων εισέρχονται στη χώρα, κοινή πεποίθηση είναι ότι πλέον πρόκειται για μεταναστευτικό πρόβλημα και όχι προσφυγικό. Η αντιμετώπιση του προβλήματος απαιτεί τον συνδυασμό των παρακάτω μέτρων:
– Ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων μας, ιδίως με αύξηση των περιπολιών στη θάλασσα. Ήδη την τελευταία εβδομάδα έχουν ενισχυθεί οι περιπολίες και γίνονται καθημερινά επιπλέον 23 περιπολίες στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.
– Κατασκευή κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων, για όσους παράνομα εισήλθαν στη χώρα και δεν δικαιούνται άσυλο, ή η αίτησή τους απορρίπτεται.
– Αύξηση των επιστροφών, από 1.806 στα 4,5 χρόνια της προηγούμενης διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, σε 10.000 μέχρι το τέλος του 2020.
– Κατάρτιση λίστας «ασφαλούς χώρας», ώστε να επιστρέφονται αμέσως σε αυτή όσοι εισήλθαν παράνομα στην Ελλάδα.
– Συνέχιση της αποσυμφόρησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου με μεταφορά στην ενδοχώρα.
– Διεθνοποίηση του προβλήματος, πέραν της ανάδειξης του θέματος από τον Πρωθυπουργό στην 74η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, με τέσσερις ενέργειες:
 
 

Διαβάστε περισσότερα στο www.topontiki.gr