Τσαβούσογλου: Να ξεκαθαριστεί η λύση για το Κυπριακό

Ξεκαθάρισμα της συμφωνίας για το Κυπριακό και κατόπιν των όρων αυτής ζητά ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» της Κύπρου.

Αναφερόμενος στο ζήτημα ο κ. Τσαβούσογλου μιλά για την διενέργεια άτυπης πενταμερούς επιτροπής που θα ξεκαθαρίσει τη λύση, καθώς η λύση της συνομοσπονδίας απορρίφθηκε στο Κραν Μοντάνα. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, πρέπει να καθοριστεί «το τι θα διαπραγματευτούμε, να δημιουργήσουμε το πλαίσιο, δηλαδή το έγγραφο των όρων αναφοράς της διαπραγμάτευσης και να πάμε σε διαπραγμάτευση επικεντρωμένη στο αποτέλεσμα».

Σχετικά με το θέμα των εγγυήσεων, ο ίδιος σημείωσε ότι ενώ η ελληνοκυπριακή μεριά επιθυμεί την κατάργησή τους, η τουρκοκυπριακή επιθυμεί την διατήρησή τους. Ο κ. Τσαβούσογλου επεσήμανε ότι χωρίς αυτές η τουρκοκύπριοι δεν θα είχαν ποτέ δικαίωμα στην αξιοποίηση των υδρογονανθράκων.

Ακόμα, σε αναφορά για το Βαρώσι, ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας είπε πως «πολλοί ελληνοκύπριοι το ζητούν, προσφεύγουν στην επιτροπή ακίνητης περιουσίας παρά τις ενστάσεις της ε/κ ηγεσίας. Όλοι επιθυμούν να εκμεταλλευτούν το ακίνητό τους. Πρόκειται για ένα φυσιολογικό αίτημα, το οποίο εμείς το σεβόμαστε».

Ερωτώμενος για τα ελληνοτουρκικά, ο κ. Τσαβούσογλου έκανε λόγο για αποφυγή εντάσεων και συζήτηση επί όλων των θεμάτων, μιλώντας με θετικά λόγια για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Νίκο Δένδια.