Τόνι Μπλερ: «Εάν δεν είμαστε ενωμένοι, θα πέσουμε στο κενό»

Την ανησυχία του για την αποχώρηση του ΗΒ από την ΕΕ εκφράζει ο πρώην Πρωθυπουργός της χώρας, Τόνι Μπλερ. Σε εμφάνισή του στον Independent, ο κ. Μπλερ θέτει τους κινδύνους που περιέχει το Brexit εν μέσω διαμόρφωσης νέων συσχετισμών στην παγκόσμια γεωπολιτική σκακιέρα.

Αρχικά, αναφέρει ότι «χρειαζόμαστε ισχυρούς συμμάχους για να διατηρήσουμε σε υψηλά επίπεδα την επιρροή μας και για να προστατεύσουμε τα συμφέροντά μας».

Παράλληλα, προσθέτει ότι «σε τρεις δεκαετίες, όταν τα εγγόνια μου θα έχουν την ηλικία των παιδιών μου, οι γίγαντες θα είναι οι ΗΠΑ, Κίνα και πιθανόν η Ινδία. Και αυτό λόγω πληθυσμού, οικονομικής και στρατιωτικής δύναμης. Εάν, λοιπόν, οι χώρες που βρίσκονται στη μέση δεν συνεργάζονται μεταξύ τους, τότε θα καταπλακωθούν από τους γίγαντες».

Αναφορικά με την αξία της συμμετοχής στην ΕΕ, ο πρώην Πρωθυπουργός και ηγέτης των Εργατικών επεσήμανε ότι «εάν είσαι μέλος μιας ομάδας, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση, θα διαπραγματευτείς τους τρεις γίγαντες σαν ίσος προς ίσο. Η ΕΕ είναι η μεγαλύτερη πολιτική ένωση διεθνώς, η μεγαλύτερη εμπορική αγορά. Γιατί λοιπόν συμφέρει η αποδέσμευση από την Ένωση; Πρόκειται για απίστευτη κίνηση αυταπάρνησης».

Τέλος, ο ίδιος προέκρινε την αξία την αξία της ενότητας για την πορεία της χώρας. «Εάν δεν είμαστε ενωμένοι, θα πέσουμε στο κενό», είπε χαρακτηριστικά. 

Ο κ. Μπλερ έχει κατ’ επανάληψη ταχθεί κατά της εξόδου του ΗΒ από την ΕΕ, υποστηρίζοντας ενεργά την καμπάνια του «Bremain» στο δημοψήφισμα του 2016.