Μηταράκης: Δέσμευση για ενίσχυση του τρίτου πυλώνα κοινωνικής ασφάλισης

«Η θέσπιση φορολογικών κινήτρων και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών θα ελευθερώσει χώρο προκειμένου να ενισχυθεί ο δεύτερος και ο τρίτος πυλώνας της ασφάλισης» επεσήμανε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νότης Μηταράκης, μιλώντας στο 21ο ετήσιο συνέδριο των ασφαλιστικών εταιριών στην Υδρα.

Ο υφυπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στο νέο μοντέλο επικουρικής ασφάλισηςτο οποίο βρίσκεται σε κομβική στιγμή της επεξεργασίας του , καλώντας την ασφαλιστική αγορά να προετοιμαστεί για τη νέα εποχή δημιουργώντας κατάλληλα προιόντα αλλά και ενημερώνοντας τους πολίτες ώστε να είναι περισσότερο συνειδητοποιημένοι ασφαλιστικά πλησιάζοντας προς τη συνταξιοδότηση.

Ο κ. Μηταράκης επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησης για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών υπέρ της κύριας σύνταξης από 20% σε 15% σταδιακά από τον Ιούλιο του 2020 έως τον Ιούλιο του 2023.

Ο δεύτερος πυλώνας που παρουσιάζει μεγαλύτερο ενδιαφέρον θα είναι υποχρεωτικός, κεφαλαιοποιητικός, δημόσιος ( ΕΤΕΑΕΠ) ή Επαγγελματικά Ταμεία που μπορεί να συνεργάζονται με επαγγελματίες του ιδιωτικού τομέα για την καλύτερη απόδοση του χαρτοφυλακίου τους, υπό την αυστηρή εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδας .

Το νέο μοντέλο λειτουργίας του δημόσιου επικουρικού θα καλύπτει τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας από την 1/1/2021 ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο να εισέλθουν στο νέο σύστημα οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αγρότες.

Στόχος είναι το ύψος της σύνταξης να καθορίζεται όχι μόνο από τα έτη ασφάλισης και τις αποδοχές αλλά και από την απόδοση του χαρτοφυλακίου του ασφαλισμένου.

Εντός του Οκτωβρίου η ομάδα εργασίας θα πρέπει να παραδώσει στον αρμόδιο υφυπουργό Εργασίας οι οποίες μεταξύ άλλων θα προβλέπουν ότι:

– η καταβολή της νέας επικουρικής σύνταξης θα απεξαρτηθεί από τα γενικά όρια ηλικίας και ο ασφαλισμένος θα μπορεί να την εισπράττει μεταξύ 60 και 70 ετών.

-το συσσωρευμένο κεφάλαιο στο τέλος του εργασιακού βίου του ασφαλισμένου μπορεί να δοθεί ως εφάπαξ βοήθημα έως και το 25% του κεφαλαίου και το υπόλοιπο να κατανεμηθεί σε μηνιαίες δόσεις με τη μορφή επικουρικής σύνταξης, πιθανόν και μέσω ασφαλιστικών εταιριών.

https://www.protothema.gr/