Λαγκάρντ: Να επανεξεταστούν τα πρωτογενή πλεονάσματα της Ελλάδας

Την θέση ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα της Ελλάδας οφείλουν να τύχουν επανεξέτασης ανέφερε η μέλλουσα Πρόεδρος της ΕΚΤ και πρώην διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Αναφερόμενη στην άποψη του ΔΝΤ σε σχέση με το θέμα, η κ. Λαγκάρντ σημείωσε: «Η άποψη του ΔΝΤ και η δική μου, μιλώντας ακόμα ως ΔΝΤ, είναι ότι ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% της Ελλάδας είναι υπερβολικός και ασκεί υπερβολική πίεση στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας στην οποία στοχεύαμε. Το ΔΝΤ συνεχίζει να έχει την ίδια άποψη και καθώς η Ελλάδα βρίσκεται στη φάση ανάκαμψης είναι κάτι που θα πρέπει να επανεξετάσουμε με μεγάλη προσοχή».

Αναφορικά με τις κατηγορίες που έχει δεχθεί το ΔΝΤ για την στάση του στο ελληνικό ζήτημα, η ίδια απάντησε: «Δεν θέλω να ανοίξω το Κουτί της Πανδώρας για το ποιος έκανε τι στο ελληνικό πρόγραμμα αλλά ειδικά στο τελευταίο μέρος του προγράμματος το ΔΝΤ είχε εκφράσει επίσημα την άποψη ότι οι απαιτήσεις από την Ελλάδα ήταν υπερβολικές, δεδομένων των δυνατοτήτων της και ότι το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% θα πρέπει να αντικατασταθεί με στόχο μεταξύ 1,5% και 2% μάξιμουμ».

Ταυτόχρονα, η κ. Λαγκάρντ ανέφερε ότι οι αποφάσεις ελήφθησαν από πολλούς εμπλεκομένους, ενώ εξέφρασε την ελπίδα να προχωρήσει η Ελλάδα στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.