Ιταλία: Την Τετάρτη η παρουσίαση της νέας κυβέρνησης

Ο εντολοδόχος για τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Ιταλίας, Τζουζέπε Κόντε, δήλωσε σήμερα ότι προτίθεται να παρουσιάσει την κυβέρνησή του την Τετάρτη.

Μιλώντας σε εφημερίδα της χώρας, ο κ. Κόντε δήλωσε χαρακτηριστικά: «Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας – όχι την Δευτέρα, αλλά την Τρίτη, το αργότερον την Τετάρτη – θα πρέπει να είμαστε σε θέση να ολοκληρώσουμε» τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Κίνημα των 5 Αστέρων (M5S) και το Δημοκρατικό Κόμμα (PD)».

Αναφορικά με τις «φωνές» για σχέση του ιδίου με το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, διέψευσε ότι είναι μέλος του κόμματος, τονίζοντας τα εξής: «Δεν είμαι μέλος του Κινήματος των 5 Αστέρων, δεν συμμετέχω στις συνεδριάσεις της ηγεσίας του, δεν έχω συναντηθεί ποτέ με τις κοινοβουλευτικές ομάδες, άρα το να με αποκαλούν (M5S) είναι κατά την γνώμη μου ανάρμοστο».

Σχετικά με τις υπουργικές θέσεις, ο ίδιος ζήτησε από τα δύο κόμματα να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους και να μην εγείρουν απαιτήσεις.

Ο κ. Κόντε έλαβε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης την Πέμπτη. Μετά από πολλές συζητήσεις, φαίνεται ότι βρέθηκε κοινό έδαφος ανάμεσα στο Κίνημα Πέντε Αστέρων και το Δημοκρατικό Κόμμα για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα, ο κ. Κόντε θα συναντήσει τον Ιταλό Πρόεδρο, Σέρτιζο Ματαρέλα, προκειμένου να του παρουσιάσει την σύνθεση της νέας κυβέρνησης. Κατόπιν, την Πέμπτη θα ορκιστεί το νέο υπουργικό συμβούλιο, ενώ θα ζητηθεί η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης από την Βουλή.