Αβραμόπουλος: Να ενισχυθεί η επανεγκατάσταση προσφύγων

Την ενίσχυση της επανεγκατάστασης προσφύγων από τα κράτη-μέλη της ΕΕ προτείνει ο Επίτροπος για την Μετανάστευση της ΕΕ, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Μιλώντας στην γερμανική εφημερίδα Die Welt, ο κ. Αβραμόπουλος προέτρεψε σε υποδοχή των προσφύγων που εκδιώχθηκαν από την Λιβύη.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «καλώ όλα τα κράτη μέλη να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την επανεγκατάσταση και την εφαρμογή των δεσμεύσεών τους να δεχτούν πρόσφυγες το συντομότερο δυνατόν. Είναι απαραίτητο να διεξαχθούν περισσότερες επείγουσες επιχειρήσεις απομάκρυνσης από τη Λιβύη».

Στοιχεία του ΟΗΕ δείχνουν ότι 14 χώρες, οι περισσότερες εκ των οποίων είναι μέλη της ΕΕ, έχουν δεσμευθεί στην επανεγκατάσταση προσφύγων που απομακρύνθηκαν από την Λιβύη και μετακινήθηκαν στον Νίγηρα. «Πρέπει να κάνουμε την επανεγκατάσταση προτεραιότητα, αν θέλουμε να υποστηρίξουμε τις χώρες εταίρους που έχουν δεχτεί πρόσφυγες”, δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος. “Αυτό που επίσης έχει σημασία είναι να διασφαλίσουμε για τους πρόσφυγες που θέλουν να πάνε στην Ευρώπη ασφαλείς διόδους, ώστε να μην χρειάζεται πλέον να επιστρέψουν στις επικίνδυνες και παράνομες θαλάσσιες και χερσαίες διαδρομές», σημείωσε ο κ. Αβραμόπουλος.

Ο ίδιος ολοκλήρωσε λέγοντας πως «η επανεγκατάσταση θα πρέπει να γίνει η πιο σημαντική οδός για την είσοδο στην Ευρωπαϊκή Ένωση για όσους χρήζουν προστασίας».