ΗΠΑ: Στην Βρετανία ο Τζον Μπόλτον

Επίσκεψη στο Λονδίνο πραγματοποιεί ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζον Μπόλτον. Ο κ. Μπόλτον αναμένεται να συζητήσει τόσο το θέμα της στάσης απέναντι στο Ιράν όσο και την στάση απέναντι στην κινεζική εταιρεία τηλεπικοινωνίων Huawei.

Ο ίδιος σκοπεύει να πιέσει την Βρετανία να τηρήσει σκληρότερη στάση έναντι της Τεχεράνης, κάτι που έχουν πράξει οι ΗΠΑ. Πολλοί εκτιμούν ότι το επεισόδιο με το βρετανικό πετρελαιοφόρο στα Στενά του Ορμούζ μπορεί να πείσει την ηγεσία της χώρας για μια τέτοια κίνηση.

Παράλληλα, το θέμα της ανάπτυξης του δικτύου 5G από την Huawei περιλαμβάνεται στην ατζέντα των συζητήσεων, με τις ΗΠΑ να εκφράζουν φόβους για δημιουργία κινδύνου για την εθνική ασφάλεια μέσω του δικτύου.

Επίσης, εκτιμάται ότι η επίσκεψη Μπόλτον μπορεί να οδηγήσει σε θετικότερη κατεύθυνση τις σχέσεις των δύο χωρών, καθώς η Βρετανία επιδιώκει να αναζητήσει έναν ισχυρό εμπορικό εταίρο στην μετά-Brexit εποχή που, σύμφωνα με τον Μπόρις Τζόνσον, θα ξεκινήσει μετά τις 31 Οκτωβρίου είτε με είτε χωρίς συμφωνία.