Τριήμερο οδοιπορικό στην Ολλανδία

Για την Ολλανδία μπορούν να λεχθούν πολλά: άλλοι μιλούν για τα πλείστα κανάλια και τις τουλίπες της, άλλοι για τα ποδήλατα που κυκλοφορούν σε κάθε πόλη της χώρας, ενώ άλλοι μιλούν για την αποθέωση της ανεκτικότητας. Όλα τα προαναφερόμενα χαρακτηρίζουν την καθημερινότητα μίας χώρας που βρίσκεται κάτω από την στάθμη της θάλασσας. Πάμε, όμως, να τα δούμε, καταγράφοντας τις εμπειρίες μας από πρόσφατο ταξίδι. 

Άμστερνταμ

Το Άμστερνταμ είναι η πρωτεύουσα της χώρας. Είναι χτισμένο στις όχθες του ποταμού Άμστελ και έχει πληθυσμό που δεν ξεπερνά τους 850.000 κατοίκους. Παρά το ότι υπάρχουν μερικά από τα διασημότερα μουσεία στην Ευρώπη (Het Rijksmuseum, Μουσείο Βαν Γκόγκ, το σπίτι της Άννας Φράνκ, το Μουσείο της Πόλης κ.ά.), δεν κατέστη εφικτό να επισκεφθούμε κάποιο από αυτά. Μέρη που επισκεφθήκαμε και θα σας προτείναμε είναι η Dam Square, το Jordaan και το Vondelpark. 

Η Dam Square ή πλατεία Νταμ βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και είναι κοντά στο σταθμό του τρένου του Άμστερνταμ (Amsterdam Centraal). Γύρω από την πλατεία Νταμ θα δει κανείς εμπορικά κέντρα, καθώς και το βασιλικό παλάτι. 

Το Jordaan είναι μία από τις πιο όμορφες συνοικίες της πόλης. Είναι μια περιοχή με γραφικά σοκάκια, ενώ ταυτόχρονα η περιοχή φιλοξενεί μπαρ, γκαλερί, καθώς και το σπίτι της Άννας Φράνκ.

Από τη μεριά του, το Vondelpark αποτελεί την επιτομή του πρασίνου, των λιμνών, της ηρεμίας και της ξεκούρασης. Το πάρκο έχει μεγάλη έκταση, συνεπώς η περιδιάβασή του με ποδήλατο είναι η καλύτερη λύση. Η περιοχή χαρακτηρίζεται από τεράστια έκταση πρασίνου, ενώ δεσπόζουν μικρές λίμνες. Δεν είναι λίγοι όσοι ξαπλώνουν στο γρασίδι, απολαμβάνοντας την ηρεμία που προσφέρεται. Παράλληλα, μπορείτε να συναντήσετε καντίνες για να απολαύσετε ένα σνακ.

Ρότερνταμ

Το Ρότερνταμ είναι η δεύτερη σε πληθυσμό πόλη της χώρας. Παράλληλα, είναι το μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης. Αν κάτι χαρακτηρίζει το Ρότερνταμ είναι τα σύγχρονα κτίρια, ενώ είναι γνωστό για το Πανεπιστήμιο Εράσμους.

Αν κάτι αξίζει κάποιος να βιώσει, είναι η διασκέδαση. Αυτό που την χαρακτηρίζει είναι η αίσθηση του εναλλακτικού και της ωραίας διάθεσης. Από τον Μάïο και μετά μπορεί να δει κανείς στέκια που σερβίρουν μπύρα και τον κόσμο να την απολαμβάνει στα σκαλιά ενός από τα πολλά κτίρια της πόλης. Φυσικά, μπυραρίες μπορεί να δει κανείς πολλές. Αυτό που είναι το πλεόν ενδιαφέρον είναι τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης. Άφθονη μπύρα, dance μουσική και τραγούδια από τα 80’s, μαζί με χαρούμενη διάθεση συνθέτουν την ατμόσφαιρα. 

Χάγη

Η Χάγη είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Ολλανδίας. Στην πόλη δεσπόζει το Διεθνές Δικαστήριο, ενώ φιλοξενεί τα περισσότερα κτίρια δημόσιων οργανισμών και μεγάλων εταιρειών.

Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ο συνδυασμός του σύγχρονου με του κλασσικού. Στο τέλος της διαδρομής με το τρένο από το Ρότερνταμ στη Χάγη θα δει κανείς σύγχρονα κτίρια που στεγάζουν μερικές από τις σημαντικότερες πολυεθνικές εταιρείες, όπως η NN κλπ. Καθώς ξεκινήσει η περιηγήση στην πόλη βλέπει κανείς κλασσικά κτίρια υψηλής αρχιτεκτονικής, όπως η γκαλερί Mauritshuis, το Binnenhof ή η αίθουσα των ιπποτών (Ridderzaal).

Το Διεθνές Δικαστήριο είναι ένα κτίριο που αξίζει να δει ένας ταξιδιώτης, καθώς η αισθητική του κτιρίου είναι μοναδική. Πέραν αυτού, υπάρχει γρασίδι μέσα αλλά και έξω από την είσοδο.

Στοιχεία από την ζωή στην Ολλανδία

Στοιχεία που χαρακτηρίζουν την καθημερινότητα στη χώρα είναι τα αμέτρητα κανάλια, τα ποδήλατα, καθώς επίσης και ο σεβασμός στην διαφορετικότητα.

Ακόμα, κύριο χαρακτηριστικό είναι τα αμέτρητα ποδήλατα. Υπάρχουν ειδικοί ποδηλατόδρομοι σε κάθε πόλη. Μάλιστα, στο Άμστερνταμ υπάρχουν φανάρια και για την κυκλοφορία των ποδηλάτων.  

Επιπλεόν, σ’ όλη τη χώρα υπάρχουν πάρα πολλά κανάλια, στα οποία μπορεί να δει κανείς κύκνους και να περιηγηθεί με μικρά ποταμόπλοια.

Το τρίτο στοιχείο είναι ευδιάκριτο, αν σκεφτεί κανείς ότι η χώρα φιλοξενεί ανθρώπους από διαφορετικές κουλτούρες, τάσεις και συνήθειες. Όλοι είναι ίσοι, ενώ η ατομικότητα είναι πάντα σεβαστή απ’ όλους.

Διατροφή

Αν κάτι αξίζει κάποιος να δοκιμάσει στην Ολλανδία είναι τα νοστιμότατα pancakes, τα fish ‘n chips και οι πατάτες στο χωνί με συνοδεία μαγιονέζας ή κέτσαπ. 

Τρένο

Το τρένο είναι βασικό μεταφορικό μέσο, κάνοντας τις μετακινήσεις από πόλη σε πόλη ευκολότερες. Οι σταθμοί των τρένων των μεγάλων πόλεων (Rotterdam Centraal, Amsterdam Centraal, Den Haag Centraal) είναι μεγάλοι, ενώ μπορεί κανείς να δει μαγαζιά με φαστ φουντ και να αγοράσει βιβλία ή εφημερίδες.

Κόστος

Το κόστος του ταξιδιού είναι οικονομικό. Αυτό που πρέπει να γνωρίζει όποιος θέλει να επισκεφθεί την χώρα είναι η συχνότητα των συναλλαγών με κάρτα. Οι πληρωμές με κάρτα είναι πολύ σύνηθες φαινόμενο, ενώ βοηθά στο να εξοικονομούνται μετρητά.

Ι. Διαμάντης