Στουρνάρας: Να μην επαναληφθούν τα ίδια λάθη | ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ | Όλα στο προσκήνιο!

Στουρνάρας: Να μην επαναληφθούν τα ίδια λάθη

Την θέση ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος εξέφρασε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, o κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε τόσο στην πορεία της ελληνικής οικονομίας όσο και στην διαδοχή του κ. Ντράγκι στην ΕΚΤ.

Αρχικά, ο τέως Υπουργός Οικονομικών είπε: «Τον Μάιο η κυβέρνηση αποφάσισε να αυξήσει για φέτος τις δημόσιες δαπάνες και να μειώσει τη φορολογία, μέτρα που αντιστοιχούν με το 0,7% του ΑΕΠ». Την ίδια ώρα, πρόσθεσε ότι «αναμένουμε μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος από το σχεδιαζόμενο 3,5% του ΑΕΠ στο 2,9%. Προσωπικά δεν βλέπω κανένα δημοσιονομικό χώρο για το ψηφισμένο φορολογικό πακέτο. Πόσο μάλλον που οι μακροοικονομικές προοπτικές για το 2019 έχουν χειροτερεύσει σε σχέση με τις υποθέσεις που περιγράφονται στον προϋπολογισμό».

Επιπλέον, τάχθηκε ξανά υπέρ της μείωσης του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων «Για δύο λόγους, ο πρώτος αφορά στον τρόπο με το οποίο επιτυγχάνεται αυτό το πλεόνασμα με ένα δημοσιονομικό μείγμα που βασίζεται κατεξοχήν στη υπερφορολόγηση. Οι υψηλοί φορολογικοί συντελεστές και τα στενά περιθώρια φορολογικής βάσης έχουν εξασθενήσει τα ιδιωτικά νοικοκυρά και τις επιχειρήσεις. Κι αυτό θέτει τη βιωσιμότητα των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων για μεγάλο χρονικό διάστημα εν αμφιβόλω. Ο δεύτερος λόγος αφορά στις δημόσιες επενδύσεις. Η κυβέρνηση για πολλά χρόνια τις μείωσε για να εξοικονομήσει υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα κλέβοντας από την οικονομία για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα απαραίτητες δημόσιες επενδύσεις. Πρέπει να κλείσουμε επειγόντως αυτήν την τρύπα».

Σχετικά με το τι θα πρέπει να κάνει η επόμενη κυβέρνηση, τόνισε πως «κυρίως θα πρέπει να προσελκύσει ξένους επενδυτές και να αλλάξει το υπάρχον δημοσιονομικό μείγμα προς την κατεύθυνση χαμηλότερων φόρων. Κατά την άποψή μου οι δημοσιονομικοί στόχοι που συμφωνήθηκαν είναι υπερβολικά υψηλοί. Θα πρέπει σε συνεννόηση με τους θεσμούς να μειωθούν για να μπορέσει να κινηθεί πιο γρήγορα η οικονομία».

Σε ερώτηση για το αν φοβάται επιστροφή στο παρελθόν, ο ίδιος σημείωσε τα εξής: «δεν πρέπει να επαναλάβουμε τα ίδια σφάλματα. Επιτύχαμε τη δημοσιονομική προσαρμογή και για αυτό το μάθημα, πληρώσαμε ένα πολύ υψηλό τίμημα για να μπορέσουμε να το ξεχάσουμε».

Τέλος, ευχήθηκε ο επόμενος πρόεδρος της Ευρωπαïκής Κεντρικής Τράπεζας να συνεχίσει το έργο του προκατόχου του, Μάριο Ντράγκι.