Ρακέτε: «Μια ενέργεια ανυπακοής»

Η πλοίαρχος του γερμανικού σκάφους διάσωσης Sea-Watch 3 Κάρολα Ρακέτε έκανε δηλώσεις, λίγες ώρες μετά την σύλληψή της από τις ιταλικές αρχές, μετά την προσάραξη του πλοίου με τους μετανάστες στη Λαμπεντούζα.

Η κ. Ρακέτε δήλωσε χαρακτηριστικά πως «η κατάσταση ήταν απελπιστική και ο στόχος μου ήταν απλώς να μεταφέρω στη στεριά εξουθενωμένους και απελπισμένους ανθρώπους».

Η ίδια αντιμετωπίζει κατηγορίες από τις ιταλικές αρχές, όπως αντίσταση κατά της αρχής, ενθάρρυνση κατά της παράνομης μετανάστευσης και παράβαση του νόμου περί ναυσιπλοϊας. Πλέον, κινδυνεύει με φυλάκιση έως 10 έτη, ενώ έχει τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Παράλληλα, υποστηρίζει ότι ο εμβολισμός του ταχύπλοου δεν έγινε σκόπιμα αλλά ήταν αποτέλεσμα λάθος υπολογισμού. Όπως εξηγεί, «ήταν μια ενέργεια ανυπακοής».

Από τη μεριά του, ο Ιταλός ΥΠΕΣ Ματέο Σαλβίνι ανέφερε ότι οι κινήσεις της θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κίνδυνο τις ζωές των εμπλεκόμενων στην διάσωση. 

Ο πατέρας της Κάρολα Ρακέτε, Έκεχαρτ, δήλωσε ότι έχει εμπιστοσύνη στην κόρη του. Επίσης, την χαρακτήρισε «δυνατή», ενώ πρόσθεσε ότι γνώριζε τις συνέπειες της πράξης της.