Μέρκελ: Η Συμφωνία των Πρεσπών οδηγός για τα δυτικά Βαλκάνια | ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ | Όλα στο προσκήνιο!

Μέρκελ: Η Συμφωνία των Πρεσπών οδηγός για τα δυτικά Βαλκάνια

Την Συμφωνία των Πρεσπών ως παράδειγμα επίλυσης διαφορών εξήρε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, καλώντας τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων να την έχουν ως πρότυπο.

Όπως δήλωσε η κ. Μέρκελ, «ένα θετικό παράδειγμα είναι η επίλυση της διένεξης για το όνομα της χώρας η οποία τώρα ονομάζεται Βόρεια Μακεδονία. Αυτή η διαμάχη διήρκεσε χρόνια και με το πολιτικό θάρρος τόσο του Βορειομακεδόνα πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ όσο και του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα κατέστη δυνατό να επιλυθεί, ώστε τώρα να υπάρχει η προοπτική έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων και να μπορεί ήδη να γίνει η ένταξη στο ΝΑΤΟ».

Ταυτόχρονα, πρόσθεσε ότι «αυτό το θετικό παράδειγμα πρέπει να μας ενθαρρύνει προκειμένου να επιλύσουμε τα προβλήματα και στην Βοσνία Ερζεγοβίνη και μεταξύ της Σερβίας και του Κοσόβου».

Ακόμα, αναφέρθηκε στην κατασκευή υποδομών στην περιοχή, σημειώνοντας: «Θα πρέπει να στηρίξουμε την διαδικασία της κατασκευής οδών και σιδηροδρομικών γραμμών διασύνδεσης, διότι γνωρίζουμε ότι όταν οι άνθρωποι συνδέονται με υποδομές, επισκέπτονται ο ένας τον άλλον συχνότερα».

Η κ. Μέρκελ θα βρεθεί στην Πολωνία την ερχόμενη Παρασκευή ενόψει της Συνόδου Κορυφής για τα δυτικά Βαλκάνια.