Αλβανία: Συνεχίζεται η ένταση μετά την ακύρωση των δημοτικών εκλογών

Συνεχίζονται τα επεισόδια στην Αλβανία, μετά την απόφαση του προέδρου της χώρας, Ιλίρ Μέτα, για ακύρωση των δημοτικών εκλογών.

Οι διαδηλώσεις ξέσπασαν έξω από το Κοινοβούλιο, με τους διαδηλωτές να ζητούν την παραίτηση του πρωθυπουργού, Έντι Ράμα. Ακολούθησαν σφοδρές συγκρούσεις, με τους διαδηλωτές να πετούν καπνογόνα και τις αστυνομικές αρχές να ανταπαντούν με ρίψη χημικών. 

Ο δήμαρχος των Τιράνων Λουζλίμ Μπάσα, ο οποίος ανήκει στο Δημοκρατικό Κόμμα, κάλεσε τους πολίτες να ξεσηκωθούν εναντίον της κυβέρνησης.

Η δήλωση του προέδρου είναι η ακόλουθη: 

”- Με βαθειά ανησυχία για την κρίσιμη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην χώρα σαν αποτέλεσμα της μη ανταπόκρισης από καμία από τις δύο πλευρές. 

– Λαμβάνοντας υπ’όψη την αναγκαιότητα της άμεσης εκτόνωσης και τον κίνδυνο της απρόβλεπτης κλιμάκωσης της σύγκρουσης στη χώρα.

– Αναλαμβάνοντας την υψηλή συνταγματική και θεσμική ευθύνη και πεπεισμένος πως η προάσπιση των συνταγματικών αρχών είναι πιο σημαντική από κάθε εκ του νόμου προθεσμία, ως άρχων του Κράτους και εμμένοντας στο όρκο για να υπηρετώ με κάθε τρόπο της τήρηση της σταθερότητας , της κοινωνικής ειρήνης και της εθνικής ενότητας.

– Με πλήρη επίγνωση πως οι υφιστάμενες συνθήκες δεν δύνανται να διασφαλίσουν την διενέργεια πραγματικών εκλογών, δημοκρατικών, αντιπροσωπευτικών και καθολικών. Οι ελεύθερες, έντιμες και καθολικές εκλογές αποτελούν βασικό κριτήριο της “Κοπεγχάγης” και στις υφιστάμενες συνθήκες, εξ αιτίας της έλλειψης υπευθυνότητας των δύο μερών , οδηγούμαστε σε μονοκομματικές εκλογές. Κατ’ αυτόν τον τρόπο δυναμιτίζεται κάθε δυνατότητα για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ζημιώνεται η εικόνα μιας χώρας μέλους του ΝΑΤΟ και επαπειλείται η αρχηγία του ΟΑΣΕ για το 2020. 

-Καλώντας όλους τους υπεύθυνους παράγοντες, ντόπιους και διεθνείς να ενώσουν τις εποικοδομητικές συμβολές τους για την επανέναρξη επειγόντως του αναντικατάστατου πολιτικού διαλόγου και για την εξεύρεση μιας σύντομης λύσης που θα εξυπηρετεί το ευρωπαϊκό μέλλον της Αλβανίας. 

Έχω αποφασίσει να ακυρώσω το Διάταγμα υπ’αριθμ. 10928 της 05.11.2018 για την διενέργεια εκλογών για την Τοπική Αυτοδιοίκησης στις 30.6.2019”.