Δαπάνες, φόροι, επενδύσεις... | ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ | Όλα στο προσκήνιο!

Δαπάνες, φόροι, επενδύσεις…

Χθες άκουγα μια σοβαρή ανάλυση από έμπειρο οικονομικό συντάκτη ο οποίος σχολίασε το οικονομικό πλάνο της ΝΔ εάν γίνει κυβέρνηση στις 7/7.

Σύμφωνα με αυτήν την ανάλυση λοιπόν κι αφού ο κ.Μητσοτάκης και το επιτελείο του μιλούν για μείωση δαπανών και φόρων είπε:

Για τους φόρους συνολικά προκύπτει αν μειωθούν κόστος περί τα 6,5 δις ευρώ. Για να τα καλύψει θα πρέπει να κόψει δαπάνες. Οι μεγάλες δαπάνες είναι στην υγεία (λειτουργία νοσοκομείων), εκπαιδευτικό σύστημα, δαπάνες για πληρωμές μισθών- συντάξεων. Ισχυρίζονται στη ΝΔ ότι θα κόψουμε δαπάνες από το μεγάλο κράτος πχ πρώτο οικονομικό μέτρο η κατάργηση των αναπληρωτών υπουργών και άλλα σχετικά. Ο συντάκτης είπε ακόμα ότι αυτές οι δαπάνες είναι της τάξης μερικών δεκάδων εκατ. ευρώ και δεν επηρεάζουν συνολικά τον προϋπολογισμό.

Επομένως, η μόνη λύση μέχρι να πιάσουν οι επενδύσεις στο ΑΕΠ (θα πάρει πάνω από 2 χρόνια για να φανεί κάποια διαφορά), θα είναι να τραβήξουν χρήματα από το αποθεματικό μαξιλάρι που βγάλαμε μετά τα υπερπλεονάσματα και υπάρχει για να εξασφαλίσουν μια εγγύηση οι αιώνιοι δανειστές της χώρας.

Άρα αν πάει και το πειράξει θα πουν οι έξω το πρώτο όχι. Μετά θα τους μιλήσει για μεγάλες επενδύσεις. ΟΚ, σε ένα περιβάλλον πλήρους γραφειοκρατίας πως θα τρέξουν αυτές γρήγορα;

Συμπερασματικά: Φαίνεται ότι κανένας τελικά δεν έχει σοβαρό σχέδιο για να βγάλει τη χώρα με συγκεκριμένα βήματα από τον Άδη. Για να βγει η Ελλάδα σύντομα και με ασφάλεια από την οικονομική αβεβαιότητα.

Και μην ξεχνάμε ότι βγήκαμε τυπικά από το μνημόνιο που έκανε σκόνη τη μεσαία τάξη και πρέπει να πιάνουμε κάθε χρόνο 2% πλεόνασμα μέχρι το 2060 (εάν είμαστε σε συνθήκες ειρήνης μέχρι τότε…)

 

 

Δημήτρης Κυριακού