Βενεζουέλα: Κλιμακώνεται η βία μετά τον θάνατο διαδηλώτριας

Συνεχίζονται οι αιματηρές διαδηλώσεις στην Βενεζουέλα, μετά το κάλεσμα Γκουαïδό για ξεσηκωμό εναντίον της κυβέρνησης Μαδούρο. Η ένταση κορυφώνεται μετά τον θάνατο 27χρονης διαδηλώτριας κοντά στην αεροπορική βάση Λα Καρλότα.

Το περιστατικό έλαβε χώρα όταν διαδηλώτες επιχείρησαν να φράξουν τον δρόμο που εκτείνεται κατά μήκος της βάσης. Οι διαδηλωτές πέταξαν πέτρες εναντίον της μπολιβαριανής εθνικής φρουράς. Μετά από πολύωρη μάχη έπιασε φωτιά ένα μικρό όχημα, ενώ οι διαδηλωτές άνοιξαν πυρ, με συνέπεια να ανταποδώσουν οι δυνάμεις ασφαλείας. Ένας εκ των πυροβολισμών οδήγησε στον θανάσιμο τραυματισμό της 27χρονης Χουρουμπίθ Ραουσσέο.

Μέσα σ’ όλα, η κόντρα Μόσχας-Ουάσινγκτον για την κατάσταση στη χώρα κλιμακώνεται. Ο ΥΠΕΞ της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, μίλησε για ”καταστροφική επιρροή” των ΗΠΑ στην Βενεζουέλα. Την ίδια στιγμή, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης στην πολύπαθη χώρα.

Από τη πλευρά του, ο ΟΗΕ κάλεσε σε αυτοσυγκράτηση. «Εν όψει των μαζικών διαμαρτυριών που οργανώνονται σήμερα, απευθύνουμε έκκληση προς όλες τις πλευρές να επιδείξουν την μέγιστη αυτοσυγκράτηση και προς τις αρχές να σεβαστούν το δικαίωμα της ειρηνικής συνάθροισης. Επίσης απευθύνουμε προειδοποίηση για την χρήση γλώσσας που υποκινεί την βία», δήλωσε το γραφείο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.