Ολοκληρώθηκε το ντιμπέιτ των υποψηφίων για την προεδρία της Κομισιόν | ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ | Όλα στο προσκήνιο!

Ολοκληρώθηκε το ντιμπέιτ των υποψηφίων για την προεδρία της Κομισιόν

Ολοκληρώθηκε η τηλεμαχία των υποψηφίων για την ηγεσία της Ευρωπαïκής Επιτροπής. Οι συμμετέχοντες ήταν ο Μάνφρεντ Βέμπερ από το ΕΛΚ, Ο Φράνς Τίμερμανς από τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές, η Μαργκρέτε Βεστάγκερ από την ομάδα των Φιλελεύθερων, ο Γιάν Ζαχραντίλ από τους Συντηρητικούς και Μεταρρυθμιστές για την Ευρώπη, η Σκα Κέλερ από τους Πράσινους και ο Νίκο Κούε από την Ευρωπαïκή Αριστερά.

Η οικονομία και η μετανάστευση ήταν στο επίκεντρο της συζήτησης.

Για το θέμα της οικονομίας, ο κ. Βέμπερ τόνισε ότι ”οι νέοι στην Πορτογαλία ζητούν εργασία, όχι ελάχιστο μισθό. Χρειάζονται θέσεις εργασίας για να κερδίσουν τη ζωή τους”. Ο κ. Τίμερμανς δήλωσε ότι ”είμαστε στην τέταρτη βιομηχανική επανάσταση και πολλές επιχειρήσεις έχουν βρει τρόπους να αποφεύγουν τη φορολογία”, για να προσθέσει ότι ”δεν μπορούμε να ρωτάμε πότε και αν θέλει να πληρώσει φόρο η Amazon”.

Η κ. Βεστάγκερ ανέφερε: ”Δίχως θέσεις απασχόλησης δεν υπάρχει μέλλον χρειαζόμαστε μια ισχυρή οικονομία για να υπάρχει περιθώριο ανάπτυξης. Για μένα φορολογικός παράδεισος είναι εκεί που όλοι πληρώνουν τους φόρους τους. Η Ευρώπη θα μπορούσε να είναι πολύ ισχυρή εμπορικά, πρέπει να έχουμε περισσότερη εμπιστοσύνη σε εμάς τους ίδιους πρέπει να βοηθάμε τις επιχειρήσεις μας όταν δέχονται αθέμιτο ανταγωνισμό εκτός Ευρώπης”. 

Ο κ. Ζαχραντίλ επισήμανε την σημασία παροχής κινήτρων για τις επενδύσεις. Η κ. Κέλερ ανέφερε στη θέση της ότι ”η λιτότητα έκανε πολύ κακό στις κοινωνίες και στους πολίτες, χάθηκαν θέσεις εργασίας. Να σταματήσουμε την επιχορήγηση σε εταιρείες που παραβιάζουν την περιβαλλοντική νομοθεσία και να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα χρήματα για να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας”. 

Τέλος, ο κ. Κούε τάχθηκε ενάντια στις πολιτικές λιτότητας που εφαρμόστηκαν τα προηγούμενα χρόνια.

Αναφορικά με το μεταναστευτικό, ο Μάνφρεντ Βέμπερ πρότεινε την αύξηση της δύναμης της FRONTEX και την δημιουργία ενός ”Σχεδίου Μάρσαλ” για την Αφρική. Ο Φράνς Τίμερμανς σημείωσε πως ”Χρειαζόμαστε αλληλεγγύη στην Ευρώπη, αλληλεγγύη όχι μόνο για όσα μας αρέσουν αλλά ακόμα και σε πράγματα που δεν μας αρέσουν. Αν χώρες της ανατολικής Ευρώπης δεν δέχονται κανέναν πρόσφυγα τότε σε λίγο καιρό θα έχουμε πάλι σύνορα εντός της ΕΕ”.

Η Μαργκρέτε Βεστάγκερ τόνισε την αντιμετώπιση του ζητήματος με νόμιμο τρόπο, ενώ ο Γιάν Ζαχραντίλ εστίασε στην αντιμετώπιση της μετανάστευσης και του εμπόριου ανθρώπων. 

Από τη μεριά του, ο Νίκο Κούε, αφού μίλησε για την καταγωγή του (ο πατέρας του είχε διαφύγει στο Βέλγιο για να γλιτώσει από το καθεστώς Φράνκο), είπε: ”Η Ευρωπαϊκή Αριστερά θεωρεί ότι η μετανάστευση είναι ευκαιρία. Δεν τίθεται θέμα εισβολής. Οι μετανάστες αποτελούν το 0,5% του πληθυσμού και μπορούν να συμβάλουν στην ανανέωση της Ευρώπης”.