Η αδικία της 13ης σύνταξης!

Μπορεί οι εξελίξεις να είναι καταιγιστικές και ο Πρωθυπουργός να ανακοίνωσε παροχές ενόψει και των εκλογών που έρχονται, ωστόσο λίγη δόση λογικής δεν είναι κακή.

Έγραψε στο twitter του ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, τα εξής: Προχωράμε σε παροχή μόνιμης 13ης σύνταξης, συνολικού κόστους 800 εκ. ευρώ: Για συντάξεις μέχρι 500 ευρώ αυτή θα ανέλθει στο 100% της σύνταξης. Για συντάξεις από 501-600 ευρώ, στο 70%, από 601-1000 ευρώ στο 50%. Και για συντάξεις άνω των 1000 ευρώ θα αφορά το 30% της σύνταξης.

Ας αρχίσουμε… Πρώτα απ’ όλα, είναι ένα άκρως θετικό βήμα η συγκεκριμένη παροχή (13η σύνταξη δεν τη λες), έστω και αν γίνεται για τους πλέον ιδιοτελείς λόγους. Οι τριπλές εκλογές είναι κοντά και τα ψηφαλάκια των συνταξιούχων είναι καυτά πλέον. Μην ξεχνάμε πως κλειδί της νίκης του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η επιστροφή των συντάξεων στα… 700 Ευρώ, άσχετα με το τι τελικά έγινε!

Ξεκινάμε λοιπόν με το ότι η κίνηση αυτή είναι καλή για όποιους λόγους και να έγινε. Αν το αναλύσουμε όμως θα διαπιστώσουμε πως πρόκειται για μια μεγάλη αδικία για ένα μέρος συνταξιούχων. Συγκεκριμένα, αν κάποιος συνταξιούχος λαμβάνει 500 Ευρώ κάθε μήνα, τότε μαζί με το επίδομα που ανακοίνωσε ο κύριος Τσίπρας ο μισθός του για τον Μάιο θα φτάσει τα 1000 Ευρώ. Φυσικά και ο άνθρωπος τα χρειάζεται τα χρήματα και πρέπει να τα πάρει, καθώς με 500 Ευρώ τον μήνα, δεν μπορείς να ζήσεις αξιοπρεπώς.

Το θέμα είναι όμως αλλού… Έστω ότι υπάρχει άλλος συνταξιούχος ο οποίος λαμβάνει κάθε μήνα 680 Ευρώ. Αυτό σημαίνει πως για τον Μάιο θα πάρει 340 Ευρώ επιπλέον. Με έναν πρόχειρο μαθηματικό υπολογισμό, συνολικά θα μπουν στον λογαριασμό του 1020 Ευρώ. Αν μη τι άλλο πρόκειται για μια τεράστια αδικία. Προφανώς ούτε και με τα 680 Ευρώ μπορεί κάποιος να ζήσει με σχετική αξιοπρέπεια. Πρέπει να υπενθυμίσουμε σε αυτό το σημείο πως όταν μιλάμε για συντάξεις θα πρέπει να υπολογίζουμε πως αναφερόμαστε σε χρήματα που έχουν καταβληθεί από τον καθένα. Έτσι λοιπόν κάποιος που κόλλησε περισσότερα ένσημα από έναν άλλο συμπολίτη του, σε βαθμό που οι συντάξεις τους έχουν διαφορά της τάξης των 180 Ευρώ, θα πάρει για έναν μήνα μόλις 20 Ευρώ παραπάνω από εκείνον, επειδή η Κυβέρνηση αποφάσισε να “παίξει” τον ταξικό χωροφύλακα. Λες και όποιος παίρνει 680 Ευρώ βλέπει τα χρήματα να τρέχουν από τα μπατζάκια του και ζει την μεγάλη ζωή!

Βέβαια, στην Ελλάδα των απανταχού λαϊκιστών κανείς δεν σκέφτηκε το συγκεκριμένο κομμάτι, αλλά αναλώνονται σε λεπτομέρειες του στυλ “αν ο άλλος παίρνει 501 Ευρώ, για 1 Ευρώ θα χάσει το Χ ποσό”. Ποιό θα ήταν το σωστό λοιπόν για το βοήθημα αυτό που δίνει η Κυβέρνηση; Σταθερό ποσοστό σε όλους. Να είναι 20; Να είναι 30; Να είναι 100%; Να είναι ένα σταθερό ποσοστό, το οποίο δεν θα κάνει τον άνθρωπο που δούλεψε όλη του τη ζωή για να πάρει μια καλή σύνταξη, να αισθάνεται κορόιδο.

Κυριάκος Ζαράνης