Ανησυχία Ρέγκλινγκ για την επίτευξη των πλεονασμάτων | ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ | Όλα στο προσκήνιο!

Ανησυχία Ρέγκλινγκ για την επίτευξη των πλεονασμάτων

Αμφιβολίες εξέφρασε ο επικεφαλής του EFSF, Κλάους Ρέγκλινγκ, σχετικά με την επίτευξη των πρωτογενών πλεονασμάτων από την Ελλάδα. Για το λόγο αυτό, στάθηκε σκεπτικός απέναντι στα πρόσφατα εξαγγελθέντα μέτρα της κυβέρνησης.

Ο κ. Ρέγκλινγκ σημείωσε ότι ”η προκαταρκτική αποτίμηση των θεσμών δείχνει πως με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν και ψηφίστηκαν για φέτος ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ μπορεί να μην επιτευχθεί σε σημαντικό βαθμό. Το ίδιο πιθανώς να γίνει και τον επόμενο χρόνο, αλλά τα μέτρα δεν έχουν ακόμα ψηφιστεί, ενώ θα χρειαστεί νέος προϋπολογισμός”.

Σχετικά με τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων με την δέσμευση ποσού σε ειδικό λογαριασμό, τόνισε ότι θα συζητηθεί την ώρα της συζήτησης του προϋπολογισμού του 2020.

Αναφορικά με την πρόωρη εξόφλιση των δανείων του ΔΝΤ από την Ελλάδα, ο Κλάους Ρέγκλινγκ είπε: ”Υποστηρίζω την πρόωρη εξόφληση, γιατί μπορεί να βελτιώσει τη βιωσιμότητα του χρέους. Εάν το ακριβό κομμάτι του δανείου αποπληρωθεί νωρίτερα, θα χρειαστεί άδεια από τα κράτη-μέλη του ESM και απομένει να δούμε εάν οι πρόσφατες ανακοινώσεις θα έχουν αντίκτυπο σ’ αυτό”.