Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν επισκέφθηκε σήμερα το Βλαδιβοστόκ της Ρωσίας για να συναντήσει αύριο τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν.
Μετά την δεύτερη συνάντηση προ διμήνου με τον Ντόναλντ Τραμπ, η οποία δεν έφερε αποτελέσματα, ο Κιμ Γιονγκ Ουν στρέφεται πιο ανατολικά. Δεν είναι λίγοι όσοι εικάζουν ότι ο Βορειοκορεάτης ηγέτης επιχειρεί να δείξει ότι διαθέτει και άλλους διάυλους επικοινωνίας.
Όπως τονίζει ο καθηγητής του πανεπιστημίου Far East Federal univeristy, Αρτιόμ Λούκιν, «Οταν ο Κιμ συναντήσει τον Πούτιν, θα ζητήσει οικονομική βοήθεια και μονομερή χαλάρωση των κυρώσεων. Δεν είναι πιθανόν ότι η Μόσχα θα ικανοποιήσει τις επιθυμίες του».
Οι σχέσεις των δύο χωρών ανάγονται από την εποχή της πρώην Ε.Σ.Σ.Δ. Μετά την κατάρρευσή της, οι δεσμοί υποχώρησαν. Έχει αποδοθεί μεγάλη σημασία στο γεγονός, καθώς η Β. Κορέα αντιμετώπισε λιμό στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του ’90. Στα τέλη εκείνης της δεκαετίας άρχισε η αναθέρμανση των σχέσεων.
Θεωρείται ότι η Ρωσία θα μπορούσε να βοηθήσει την Β. Κορέα με διάφορους τρόπους, ένας εκ των οποίων είναι η κατασκευή της γέφυρας του ποταμού Τουμανγκάν. Άλλος είναι η χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας, καθώς η Ρωσία διένειμε πάνω από δύο τόνους σιτηρών μέσω του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος.