Ο Πολάκης είναι ο καθρέφτης της κοινωνίας μας

Εδώ και μερικές μέρες σέρνεται στον Τύπο η υπόθεση του Παύλου Πολάκη. Αυτή τη φορά ο Κρητικός πολιτικός μάλλον ξεπέρασε τον εαυτό του καθώς έκανε “πολιτική” επίθεση στον Στέλιο Κυμπουρόπουλο πετυχαίνοντας ένα χτύπημα -τουλάχιστον- κάτω από τη ζώνη. Όπως συμβαίνει κάθε φορά στη χώρα μας, η υποκρισία πέρασε και πάλι σε άλλο επίπεδο.

Από παντού βγήκαν διάφοροι ηθικολόγοι, οι οποίοι κατακεραύνωσαν τον υφυπουργό Υγείας, ακόμη και από τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ (αυτό μάλλον θα πρέπει να τον προβληματίσει αναφορικά με το πολιτικό του μέλλον). Πολλοί από αυτούς που επιτέθηκαν στον Πολάκη βέβαια, είναι ίδιοι με εκείνους που προσπαθούσαν να υπερασπιστούν τον Δημήτρη Καμπουράκη στο ατυχές χιουμοριστικό του “σκετς” μετά από μια επέμβαση στο μάτι.

Βλέπετε, οι ηθικολόγοι του σήμερα είναι ευαίσθητοι στα χρώματα (μάλλον από τα πολλά πλυντήρια στις απόψεις τους) και είναι πρόθυμοι να καταδικάσουν ή να αθωώσουν κάποιον που αυτή τη στιγμή συμπορεύεται μαζί τους. Είτε μιλάμε για πληρωμένες πένες (ουπς… λάθος, πληρωμένα πουλάκια που κάνουν τιτιβίσματα εννοούσα) είτε για wannabe πολιτικούς, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο.

Το πρόβλημα όμως είναι το εξής… Ο Πολάκης και ο κάθε Πολάκης είναι απλά ένα μέλος της κοινωνίας. Η κοινωνία μας η ίδια έχει ως καθρέφτη της τον Πολάκη και τον κάθε Πολάκη. Μην μου πείτε ότι ο υφυπουργός είναι μοναδική περίπτωση. Απλά εκείνος έχει την αφέλεια ή την έπαρση λόγω αξιώματος να μιλάει δημόσια και να εκφράζει τις απόψεις του.

Για σκεφτείτε όμως. Οπλιστείτε με ειλικρίνεια και απαντήστε. Ο Πολάκης είναι ο μόνος που εκφράζει ακραίες απόψεις; Ας μην αναμασήσουμε παλιές κλασικές απορίες του στυλ, πως θα κοιτάζατε έναν πολύ παχύ άνθρωπο στον δρόμο ή πως θα συμπεριφερόσασταν σε κάποιον λιγότερο καλά ντυμένο.

Προσωπικά μιλώντας, επειδή μου αρέσει να κυκλοφορώ με φόρμες και χαλαρό ντύσιμο, παρατηρώ τρομερή διαφορά όταν θα φορέσω πιο νορμάλ ρούχα και θα πάω να εξυπηρετηθώ σε ένα μαγαζί. Από τον ενικό της αγένειας θα μεταφερθώ αυτόματα στον πλυθηντικό. Και μιλάμε για ένα απλό παράδειγμα αυτή τη στιγμή.  Ένα αθώο αλλά καθημερινό παράδειγμα. Αναλογιστείτε λοιπόν τι γίνεται με τα σύνθετα.

Όσο για τον Πολάκη; Ελάτε να τον κρίνουμε όταν θα ρίξουμε τις μάσκες όλοι. Γιατί όσο απαράδεκτος και να είναι ο τρόπος που εκφράζεται ή ενεργεί (όταν καπνίζει σε νοσοκομεία π.χ.) τόσο απαράδεκτος είναι και ο τρόπος που ενεργεί η πλειονότητα των ανθρώπων στην Ελλάδα.  

Και μαντέψτε… Ποιοί ψηφίζουν τον Πολάκη και τον κάθε Πολάκη, στέλνοντάς τον στη Βουλή;

Κυριάκος Ζαράνης