Όλα στο προσκήνιο!
ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ
twitter
LinkedIn
Facebook
Youtube
Menu   ≡ ╳
  • Συνεντεύξεις
  • Αφιερώματα
  • News
  • Η Δική μας Άποψη
    • Μικρά Βέλη
  • Contact Us
☰
ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ
Home > News
90 views 1 sec 0 Comment

Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων: Εκτός Συνταγματικού πλαισίου οι απαγορεύσεις συγκεντρώσεων

Δημήτρης Κυριακού - 15 Νοεμβρίου, 2020

Την αντίθεσή της στην κυβερνητική απόφαση για αναστολή όλων των συγκεντρώσεων για το επόμενο τετραήμερο με αφορμή την επέτειο για το Πολυτεχνείο, λόγω της πανδημίας, εξέφρασε με ανακοίνωσή της η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων.

Η Ένωση κρίνει αυτό το μέτρο ότι είναι εκτός Συνταγματικού πλαισίου και εξηγεί το γιατί μέσα από την μακροσκελή αυτή ανακοίνωση η οποία αναφέρει:

«Με την υπ’ αριθμό 1029/8/18 (ΦΕΚ 5046 Β’/ 14-11-2020) απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας αποφασίστηκε η απαγόρευση όλων των δημόσιων υπαίθριων συγκεντρώσεων στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από 15 Νοεμβρίου και ώρα 06.00’ μέχρι 18 Νοεμβρίου 2020 και ώρα 21.00’, στις οποίες συμμετέχουν 4 ή και περισσότερα άτομα με την απειλή επιβολής κυρώσεων.

Το άρθρο 11 παρ. 2 του Συντάγματος ορίζει ότι «υπαίθριες συναθροίσεις μπορούν να απαγορευτούν με αιτιολογημένη απόφαση της αστυνομικής αρχής γενικά αν εξαιτίας τους επίκειται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια…».

Η γενική απαγόρευση δεν παύει και αυτή να αφορά συγκεκριμένη συνάθροιση η οποία έχει εξαγγελθεί για ορισμένο τόπο και χρόνο με το ένα ή άλλο περιεχόμενο. Δεν μπορεί να επεκταθεί σε απαγόρευση και κάθε άλλης συνάθροισης σε ολόκληρη γεωγραφική περιοχή (πχ σε Νομό ή πολύ περισσότερο σε όλη την Επικράτεια) διότι τούτο θα ισοδυναμούσε με αναστολή της ισχύος του άρθρου 11 του Συντάγματος κάτι που μόνο στις έκτακτες συνθήκες του άρθρου 48 του Συντάγματος (κατάσταση πολιορκίας) μπορεί να συμβεί (Σβώλου/Βλάχου, Το Σύνταγμα της Ελλάδος , Β’ , 1955, 228 και σε Κ. Χρυσόγονο, Ατομικά και Κοινωνικά Δικαιώματα, έκδ. 2006, 489).

Η δε ερμηνευτική δήλωση του άρθρου 5 του Συντάγματος, την οποία επικαλείται η απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, αφορά στη λήψη ατομικών διοικητικών μέτρων περιορισμού της ελεύθερης κίνησης (πχ θέση σε καθεστώς καραντίνας συγκεκριμένου πολίτη) και δεν βρίσκει έδαφος εφαρμογής στις μαζικές υπαίθριες συναθροίσεις για τις οποίες προβλέπει αποκλειστικά και μόνο το άρθρο 11. Επιπρόσθετα θα πρέπει να τονιστεί, ότι για τις συναθροίσεις κατά την επέτειο του Πολυτεχνείου όπως και της Πρωτομαγιάς, σύμφωνα με το άρθρο 3 παρ. 3 του ΠΔ 73/2020 που εκδόθηκε για τη ρύθμιση ειδικότερων θεμάτων του ν. 4703/2020, δεν οφείλεται γνωστοποίηση στις Αρχές.

Η Πολιτεία οφείλει να προστατεύσει τη δημόσια υγεία μέσα στις συνθήκες της πανδημίας, χωρίς να υπερβαίνει τα όρια του Κράτους Δικαίου. Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων θεωρεί ότι η σχολιαζόμενη απόφαση για γενική απαγόρευση των συναθροίσεων σε όλη την Επικράτεια βρίσκεται εκτός Συνταγματικού πλαισίου και θα πρέπει άμεσα να ανακληθεί» τονίζεται στην ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.

Ετικέτες: Ανακοίνωση, Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, Πολυτεχνείο, Συγκεντρώσεις

PREVIOUS

Βρούτσης: Στις 21 Δεκεμβρίου το Δώρο Χριστουγέννων

NEXT

Λευκορωσία: Νέες συλλήψεις διαδηλωτών στο Μινσκ
Related Post
21 Μαΐου, 2019
Ανάληψη ευθύνης για την επίθεση στην Μίνα Καραμήτρου
26 Μαρτίου, 2020
Σταϊκούρας: Να λειτουργήσουν με μεγαλύτερη ευελιξία οι τράπεζες
10 Οκτωβρίου, 2019
Δολοφονία Ζαφειρόπουλου: Ισόβια στους τρεις κατηγορουμένους
2 Νοεμβρίου, 2020
Γαλλία: Εκτός νόμου θα τεθούν οι Γκρίζοι Λύκοι
Comments are closed.

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων
  • Blog
  • Contact Us
  • FAQ
© Copyright 2022 - ERLINNEWS. All Rights Reserved