Δεν ξέρω τελικά, τι είναι πιο ανησυχητικό. Το ότι ο Ερντογάν δεν υπολογίζει ούτε ΗΠΑ- όπως αυτό αποτυπώθηκε από τον ίδιο πρόσφατα για τις επαφές Μητσοτάκη με Μπάιντεν- ούτε Ε.Ε, ή το ότι μόλις προχθές σύσσωμη κυβέρνηση και αντιπολίτευση στην Τουρκία συμφώνησαν στο να προχωρήσουν από κοινού στο αίτημα για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, παρά τις εσωτερικές τους πολιτικές διαφορές και εν μέσω οικονομικού χαλασμού στη χώρα τους! Το όραμά τους για… «Γαλάζια Πατρίδα» άλλωστε τους ενώνει.
Τα πράγματα μπορεί να είναι και πιο ανησυχητικά απ΄ ό,τι όλοι εμείς αντιλαμβανόμαστε. Αρκετοί στρατιωτικοί αναλυτές στη χώρα (όχι όλοι) πλέον προεξοφλούν επεισόδιο τύπου Ιμίων το επόμενο χρονικό διάστημα, το ίδιο και ορισμένα Γερμανικά Media με την υποσημείωση βέβαια ότι αυτό «δεν είναι καλό» κτλ.
Σαφώς είναι σημαντικό το ότι ο νέος Καγκελάριος θα έρθει Ελλάδα την ερχόμενη Παρασκευή για να λάβει μέρος στην Σύνοδο της Διαδικασίας Συνεργασίας Χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Εκεί θα έχει την ευκαιρία με τον Μητσοτάκη, στο περιθώριο της Συνόδου να συζητήσει αναλυτικά για τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο.
Στόχος της Αθήνας είναι να τελειώσει η πολιτική των ίσων αποστάσεων του Βερολίνου προς Ελλάδα και Τουρκία, μόνο που αυτό δεν είναι πολύ εύκολο και το καταλαβαίνει όποιος έχει στοιχειώδεις γνώσεις γεωπολιτικές και στο επίπεδο της διπλωματίας. Οι διεθνείς σχέσεις είναι περίπλοκες και τα οικονομικά συμφέροντα, όπως και τα deals δεν ανατρέπονται εύκολα για χάρη τρίτων… Σε κάθε περίπτωση θα βοηθούσε τα πράγματα μια καθαρή δήλωση του Σόλτς που να καταδικάζει τις τουρκικές προκλήσεις και παραβιάσεις στο Αιγαίο, κάλλιστο βέβαια θα ήταν να κατακεραυνώσει λεκτικά τις τρέλες της ηγεσίας του γειτονικού κράτους περί αποστρατιωτικοποίησης ελληνικών νησιών.
Πάντως, όπως έγραψα και παραπάνω, από έναν άνθρωπο σαν τον Ερντογάν δεν μπορείς να περιμένεις να τηρεί συμφωνίες, ούτε να σεβαστεί τα εθνικά σου δίκαια, καθώς πρωτίστως δεν γνωρίζει καν από διεθνές δίκαιο. Το αποδεικνύει περίτρανα και κραυγαλέα κάθε μέρα. Δείχνει να μην υπολογίζει όλη τη Δύση συνολικά, παίζει ένα περίεργο παιχνίδι στο Ουκρανικό και γενικώς δεν υπολογίζει… Χριστό.
Ναι, είναι άκρως απαραίτητες και αναγκαίες οι συμμαχίες με ΗΠΑ, Ε.Ε συνολικά (με προεξάρχουσα τη Γαλλία), για την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας έναντι της Τουρκίας. Πάνω απ΄ όλα όμως, είναι άκρως αναγκαίο να υπάρξει μια «κοινή γραμμή» όλου σχεδόν του πολιτικού φάσματος εν Ελλάδι έναντι του Ερντογάν και αυτή να εκφραστεί με μια σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό την προεδρία της ΠτΔ. Όπως και ΚΥΣΕΑ, για την σε κάθε περίπτωση πληρέστατη αντιμετώπιση των προκλήσεων και σε επίπεδο διπλωματικό, αλλά και άμυνας (στρατιωτικό).
Να δείξουμε δηλαδή ότι έχουμε «κοινό μέτωπο» στα εθνικά, να δείξουμε ότι δεν αστειευόμαστε συνολικά, ακριβώς γιατί το ίδιο κάνουν κι αυτοί.
Κακά τα ψέματα, το λένε όλοι, το έχει αποδείξει και η Ιστορία, εάν κι όποτε συμβεί περιστατικό στο Αιγαίο το οποίο αυτονοήτως απευχόμαστε, πρακτικά μόνοι μας θα καθαρίσουμε.
Δημήτρης Κυριακού