Την θέσπιση ενός μηχανισμού που θα διασφαλίζει ότι το μεικτό κέρδος σε ένα προϊόν δεν μπορεί να υπερβαίνει εκείνο το οποίο είχε ένα κατάστημα πριν από την εφαρμογή του lockdown ανακοίνωσε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.
Η τροπολογία θα κατατεθεί στο σχέδιο νόμου για το ηλεκτρονικό εμπόριο που συζητείται και ψηφίζεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής.
Όπως είπε ο αρμόδιος Υπουργός, «οι καταναλωτές θα πρέπει να ξέρουν ότι παρακολουθούμε συνεχώς της τιμές στην αγορά», προσθέτοντας ότι με την ψήφιση της εν λόγω τροπολογίας «θα έχουμε εκείνο το εργαλείο προκειμένου να επιβάλλουμε πρόστιμο σε όποιον προσπαθήσει να κερδοσκοπήσει με ανατιμήσεις σε προϊόντα».
Παράλληλα, έστειλε μήνυμα κατά της αισχροκέρδειας σε βάρος των πολιτών.
Όπως εξήγησε, «εφόσον εξακολουθεί να έχουμε άμεσο κίνδυνο διασποράς του κορωνοϊού, όπως αυτή επιβεβαιώνεται με απόφαση του υπουργείου Υγείας και πάντως όχι πέραν της 28/2/2021, (θα δούμε εκεί τότε τι θα έχει συμβεί, σήμερα δεν μπορώ να το προεξοφλήσω) απαγορεύεται η συνομολόγηση ή λήψη περιουσιακών ωφελημάτων που αφορά την πώληση οποιουδήποτε αγαθού ή υπηρεσίας που είναι απαραίτητη για την υγεία, τη διατροφή, τη μετακίνηση και την ασφάλεια του καταναλωτή, ιδίως φαρμακευτικών προϊόντων, ειδών ατομικής προστασίας και υγιεινής όπως και αντισηπτικών και άλλων ειδών απολύμανσης, εφόσον τα ωφελήματα αυτά υπερβαίνουν την αξία της παροχής τόσο ώστε το μεικτό περιθώριο κέρδους να είναι μεγαλύτερο του αντίστοιχου περιθωρίου προ της 1ης Σεπτεμβρίου 2020 για τα έως άνω προϊόντα και υπηρεσίες».
Επιπλέον, επισήμανε ότι η τροπολογία γίνεται αναγκαία εξαιτίας καταγγελίας για αλυσίδα σούπερ μάρκετ που προχώρησε σε ανατιμήσεις προϊόντων βασικών ειδών διατροφής μετά την ανακοίνωση του δεύτερου γενικού lockdown.
Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης, ανέφερε ότι η τροπολογία οφείλει να καλύπτει όλο το εύρος των προϊόντων βασικής διατροφής και όχι μόνο ατομικής υγιεινής, με τον Υπ. Ανάπτυξης να απαντά ότι η ρύθμιση περιλαμβάνει όλες τις περιπτώσεις.