Όλα στο προσκήνιο!
ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ
twitter
LinkedIn
Facebook
Youtube
Menu   ≡ ╳
  • Συνεντεύξεις
  • Αφιερώματα
  • News
  • Η Δική μας Άποψη
    • Μικρά Βέλη
  • Contact Us
☰
ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ
Home > News
155 views 3 sec 0 Comment

Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης: Τρία νέα μέτρα στήριξης των παραγωγών

Γιάννης Διαμάντης - 17 Μαρτίου, 2022

Τρία νέα μέτρα στήριξης των παραγωγών του αγροτικού κόσμου αποφάσισε η κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε ο αρμόδιος Υπουργός, Γιώργος Γεωργαντάς, κατά την διάρκεια της ανακοίνωσης των μέτρων στήριξης των πολιτών κατά του νέου κύματος ακρίβειας.

Αρχικά, ανακοινώθηκε η θέσπιση της κάρτας καυσίμων, η απευθείας επιδότηση του πετρελαίου κίνησης για τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο. Το μέτρο αφορά φυσικά πρόσωπα και σε ελεύθερους επαγγελματίες με οικογενειακό εισόδημα έως και 30.000 ευρώ. Η επιδότηση προβλέπει την αγορά 60 λίτρων καυσίμων ανά μήνα με την τιμή να είναι μειωμένη κατά 0,22 ευρώ ανά λίτρο, ενώ για τις νησιωτικές περιοχές θα είναι 0,27 ευρώ ανά λίτρο.

Κατόπιν, ανακοινώθηκε η επιδότηση στην τιμή της πώλησης του πετρελαίου που θα γίνεται στην πηγή (στην αντλία) για τον Απρίλιο. Το μέτρο περιλαμβάνει όλους τους αγρότες, οι οποίοι χρησιμοποιούν το πετρέλαιο κίνησης. Έτσι, επιδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό η τιμή πώλησης του πετρελαίου εσωτερικής καύσης (diesel) για τον Απρίλιο, που καταναλώνεται στην εσωτερική αγορά. Το ύψος της επιδότησης ανέρχεται σε 12 λεπτά το λίτρο στην πηγή, με στόχο το όφελος να ανέλθει σε 15 λεπτά το λίτρο. Η εφαρμογή του μέτρου εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε μείωση της τελικής τιμής πώλησης Diesel από 2 σε 1,85 ευρώ το λίτρο. Το κόστος εκτιμάται στα 23 εκατ. ευρώ.

Ακόμα, ο κ. Γεωργαντάς ανακοίνωσε την επιβολή μηδενικού συντελεστή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης ανά χιλιόλιτρο, για το πετρέλαιο εσωτερικής καύσης που χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία και από ένα αγροτικό μηχάνημα. Το εν λόγω μέτρο αφορά την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου και έως την 31η Δεκεμβρίου του 2022.

Κατά την τοποθέτησή του, ο αρμόδιος Υπουργός αναφέρθηκε στα μέτρα στήριξης που έχουν ληφθεί από την κυβέρνηση για την στήριξη του πρωτογενούς τομέα και την συγκράτηση των τιμών στα τρόφιμα, συνολικού ύψους 200 εκατ. ευρώ, τα οποία είναι:

– Μόνιμη μείωση ΦΠΑ ζωοτροφών από το 13% στο 6%, από την 1η Οκτωβρίου 2021. Κόστος 15 εκατ. ευρώ κατ’ έτος.

– Κάλυψη του 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος αγροτικής χρήσης για την περίοδο από τον Αύγουστο έως τον Δεκέμβριο 2021. Κόστος 50 εκατ. ευρώ για το 2022.

– Εντάσσεται στο Μεταφορικό Ισοδύναμο η μεταφορά ζωοτροφών στην Κρήτη για το έτος 2022, με κόστος 8 εκατ. ευρώ.

– Αύξηση κατά 50% στο πρόγραμμα των μικρών νησιών του Αιγαίου για τη μεταφορά ζωοτροφών, με κόστος 3,5 εκατ. ευρώ.

Ολοκληρώνοντας, ο κ. Γεωργαντάς άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο λήψης επιπλέον μέτρων, ενώ μέχρι τα τέλη Μαρτίου θα έχει γνωστοποιηθεί η «εργαλειοθήκη» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ετικέτες: Αγρότες, Ακρίβεια, Γιώργος Γεωργαντάς, Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης, Επιδότηση, Πετρέλαιο, ΦΠΑ

PREVIOUS

Ρωσία: Αποπληρώθηκε δόση τόκων ομολόγων ύψους 117 εκατ. δολαρίων μέσω «ξένης τράπεζας»

NEXT

Ανοίγει 3η δομή φιλοξενίας, στην Ελευσίνα, για Ουκρανούς εκτοπισθέντες
Related Post
20 Αυγούστου, 2021
Αφγανιστάν: Συνεχίζεται το χάος στο αεροδρόμιο της Καμπούλ – Προσπάθειες των ευρωπαϊκών χωρών για απομάκρυνση πολιτών
8 Μαΐου, 2021
Σε καραντίνα η Σ. Ζαχαράκη- Βρέθηκε θετική στον κορωνοϊό
3 Νοεμβρίου, 2023
Επίσημη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Κίνα και συνάντησή του με τον Πρόεδρο Xi Jinping
19 Φεβρουαρίου, 2021
Κήρυξη του Δήμου Ωρωπού σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης
Comments are closed.

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων
  • Blog
  • Contact Us
  • FAQ
© Copyright 2022 - ERLINNEWS. All Rights Reserved