Όλα στο προσκήνιο!
ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ
twitter
LinkedIn
Facebook
Youtube
Menu   ≡ ╳
  • Συνεντεύξεις
  • Αφιερώματα
  • News
  • Η Δική μας Άποψη
    • Μικρά Βέλη
  • Contact Us
☰
ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ
Home > News
78 views 1 sec 0 Comment

Υπουργείο Οικονομικών: Δεν αυξάνεται το επιτόκιο για την εκπρόθεσμη καταβολή φόρου – Επιστροφές φόρων προς ιδιώτες, λόγω αυξήσεων των επιτοκίων από την ΕΚΤ

Μάριος Λουκάς - 4 Νοεμβρίου, 2022

Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα, αλλάζουν οι όροι υπό τους οποίους μπορούν να αυξηθούν τα επιτόκια που βαρύνουν εκπρόθεσμες οφειλές φορολογουμένων, καθώς και επιστροφές φόρων από το Δημόσιο προς ιδιώτες, λόγω αυξήσεων των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Οι αλλαγές που επιφέρει η απόφαση διατηρούν αμετάβλητα τα επιτόκια που εφαρμόζονται για τους φορολογουμένους στις παραπάνω περιπτώσεις, παρά τις αυξήσεις του επιτοκίου των πράξεων Κύριας Αναχρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (MRO).

Ειδικότερα, με την εν λόγω απόφαση του Υπουργού Οικονομικών (Α.1153/2022), που τροποποιεί τη ΔΠΕΙΣ 1198598 ΕΞ/31.12.2013, ορίζονται τα εξής:

1. Αυξάνεται, από 1 εκατοστιαία μονάδα σε 2 εκατοστιαίες μονάδες, το όριο σωρευτικής μεταβολής του επιτοκίου των πράξεων Κύριας Αναχρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (MRO) πάνω από το οποίο μεταβάλλονται τα επιτόκια του άρθρου 53 του ν. 4174/2013.

2. Κατ’ εξαίρεση και για ένα έτος από την ημερομηνία δημοσίευσης της απόφασης, δηλαδή έως τις 2.11.2023, το επιτόκιο των άρθρων 1 και 2 της υπό στοιχεία ΔΠΕΙΣ 1198598 ΕΞ/31.12.2013 απόφασης του Υπουργού Οικονομικών (Β΄ 19/2014 και Β΄ 113/2014) δεν μεταβάλλεται κατά το μέρος που αφορά το επιτόκιο των πράξεων Κύριας Αναχρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (MRO) πριν την εκάστοτε σωρευτική μεταβολή αυτού κατά 4 εκατοστιαίες μονάδες, λαμβανομένου ως βάση υπολογισμού του επιτοκίου που ίσχυε κατά την 1η.1.2014.

Οι διατάξεις της νέας απόφασης ισχύουν από τις 13.9.2022.

Ετικέτες: Επιστροφές φόρων, Επιτόκιο, καταβολή φόρου, Υπουργείο Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας

PREVIOUS

Μέτρα για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη και την τήρηση της συμφωνία του Παρισιού θα ζητήσει η ΕΕ στη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή

NEXT

Παναγιωτόπουλος: Ναι στον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας της Ουκρανίας
Related Post
21 Μαΐου, 2020
Μείωση ενοικίου: Οι κατηγορίες που εντάσσονται στη ρύθμιση
18 Νοεμβρίου, 2021
Moody’s: Ανάπτυξη 4,3% για την ελληνική οικονομία το 2022
20 Αυγούστου, 2019
Γεωργιάδης: Εθνικός στόχος η αύξηση των εξαγωγών
16 Σεπτεμβρίου, 2019
Πλήθος κόσμου στην κηδεία του Αντώνη Λιβάνη
Comments are closed.

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων
  • Blog
  • Contact Us
  • FAQ
© Copyright 2022 - ERLINNEWS. All Rights Reserved