Αύξηση του ΑΕΠ που μπορεί να ανέλθει ακόμα και στο 9,9% σε ορίζοντα 20ετίας μπορεί να πετύχει η Ελλάδα μέσω της πλήρους και έγκαιρης εφαρμογής του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητα, σύμφωνα με μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ).
Ειδικότερα, η μελέτη σημειώνει ότι η πλήρης και έγκαιρη εφαρμογή του Σχεδίου μπορεί να αυξήσει το πραγματικό ΑΕΠ κατά 6,9% μέχρι το 2026, τις ιδιωτικές επενδύσεις κατά 20% και την απασχόληση κατά 4% μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα.
Παράλληλα, η εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,6% μέχρι το 2026, ενώ η διεύρυνση της φορολογικής βάσης μπορεί να συντελέσει σε αύξηση των εσόδων. Το τελευταίο κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό, αφού δημιουργεί πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μειώσεις φορολογικών συντελεστών ή αυξήσεις δαπανών.
Η μελέτη κάνει ιδιαίτερη αναφορά στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, εξαιτίας της συνεισφοράς τους στην αύξηση της παραγωγικότητας της ελληνικής οικονομίας. Πιο αναλυτικά, η μελέτη της ΤτΕ εξετάζει τρεις κατηγορίες διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που μπορούν να ποσοτικοποιηθούν: α) μεταρρυθμίσεις που βελτιώνουν τον ανταγωνισμό στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών, β) μεταρρυθμίσεις που υποστηρίζουν τη μεγαλύτερη συμμετοχή στο εργατικό δυναμικό και γ) μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν τη συνολική παραγωγικότητα της οικονομίας.
Ωστόσο, οι συντάκτες της μελέτης τονίζουν ότι η πλήρης εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων αποτελεί την μόνη οδό για την επίτευξη μακροχρόνιας ανάπτυξης.