Σημαντική ανθεκτικότητα επέδειξε η αγορά ακινήτων στην Ελλάδα το 2020 και το 2021, παρά τις πιέσεις της πανδημίας και τις αρνητικές επιχειρηματικές εκτιμήσεις για τις κατασκευές ακινήτων, αναφέρει η έκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος για τη Νομισματική Πολιτική 2020-2021.
Σύμφωνα με την έκθεση, οι θετικές προσδοκίες για την αντιμετώπιση της πανδημίας, η ανάκαμψη του τουρισμού και η αποκατάσταση της εξωτερικής επενδυτικής ζήτησης έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση των τιμών τόσο των οικιστικών όσο και των επαγγελματικών ακινήτων.
Την ίδια στιγμή, τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι η οικοδομική δραστηριότητα κατοικιών συνεχίζει να ενισχύεται στην Ελλάδα, με τη μέση ετήσια αύξηση σε όρους όγκου οικοδομών να ανέρχεται στο 4,2% το α’ δίμηνο του 2021. Στην Αττική η αντίστοιχη αύξηση έφτασε το 6,5% κατά την συγκεκριμένη περίοδο αναφοράς.
Ακόμα, παρατηρείται ενίσχυση των επενδύσεων σε κατοικίες κατά 2,7% σε ετήσια βάση το α΄ τρίμηνο 2021, έναντι αύξησης κατά 15,6% το 2020. Ωστόσο, αυτές βρίσκονται χαμηλά ως ποσοστό του ΑΕΠ, καθώς το α’ τρίμηνο του 2021 έφτασαν το 0,9%.
Μάλιστα, η πιθανότητα ελέγχου της πανδημίας μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των μεγεθών στα ακίνητα. Σύμφωνα με την ΤτΕ, η αλλαγή νοοτροπίας μπορεί να συμβάλλει σε χωρικό και ποιοτικό μετασχηματισμό της ζήτησης, ενώ τα έργα υποδομών μπορούν να αναδείξουν νέες περιοχές ενδιαφέροντος.
Προτάσεις για διαρθρωτικές αλλαγές
Ολοκληρώνοντας, η ΤτΕ προτείνει αλλαγές με σκοπό τον περιορισμό της γραφειοκρατίας. Όπως αναφέρεται, απαιτείται παράλληλος συνολικός επανασχεδιασμός των γραφειοκρατικών διαδικασιών και των υπέρμετρων απαιτήσεων για έκδοση και προσκόμιση πάσης φύσεως πιστοποιητικών που καθιστούν την ολοκλήρωση πράξεων αγοραπωλησίας πολύπλοκη, εξαιρετικά χρονοβόρα και εν τέλει αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα για επενδύσεις».
Τέλος, η έκθεση της ΤτΕ επισημαίνει πως «η ταχεία ολοκλήρωση των δασικών χαρτών, αφού προηγηθεί η απαιτούμενη διόρθωση των χαρακτηρισμών εκτάσεων, όπως και η επιτάχυνση και ολοκλήρωση του Κτηματολογίου μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για έναν σύγχρονο εθνικό χωροταξικό σχεδιασμό, που με όρους βιωσιμότητας και προστασίας του περιβάλλοντος θα δώσει νέα ώθηση στην ανάπτυξη, προστατεύοντας και αναδεικνύοντας την ιδιωτική και δημόσια ακίνητη περιουσία».