Tην ενίσχυση και βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας υπογράμμισαν από κοινού στις δηλώσεις τους Κυριάκος Μητσοτάκης και Βλαντιμίρ Πούτιν.
Οι δύο ηγέτες, μετά την συνάντησή τους στο Σότσι της Ρωσίας, προχώρησαν σε κοινές δηλώσεις:
«Είναι χαρά να υποδεχόμαστε στη Ρωσία τον Έλληνα πρωθυπουργό. Είναι συμβολικό πως η επίσκεψη συμπίπτει με την 200η επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης. Θα θυμίσω πως η Ρωσία υποστήριξε εξ αρχής την ελληνική επανάσταση και πρώτη αναγνώρισε το ελληνικό κράτος» σημείωσε ο Ρώσος Πρόεδρος προσθέτοντας ότι διαπιστώθηκε από κοινού ενίσχυση των διμερών σχέσεων. Όπως ανέφερε, μαζί με τον Έλληνα πρωθυπουργό «υιοθέτησαν το πολυσύνθετο σχέδιο δράσης Ελλάδος-Ρωσίας για το 2022 -2024».
Ο κ. Πούτιν χαρακτήρισε τις συζητήσεις που προηγήθηκαν με τον Έλληνα πρωθυπουργό «περιεκτικές και αποτελεσματικές».
«Το πρώτο 9μηνο του τρέχοντος έτους το διμερές εμπόριο αυξήθηκε κατά 56%. Οι ρωσικές εταιρείες έχουν ζωηρό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα και αναμένουμε την ίδια ανταπόκριση και από τις αντίστοιχες ελληνικές» τόνισε μεταξύ άλλων.
Αναφορικά με την εξασφάλιση πάνω από το 40% των ενεργειακών αναγκών της Ελλάδος, σημείωσε «Η Ρωσία εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της προς την Ελλάδα και την ΕΕ και θα συνεχίσει την αδιάκοπη προμήθεια φυσικού αερίου» προσέθεσε.
Ακόμα, γνωστοποίησε την απόφαση της Ρωσίας να παραδοθούν στην Ελληνική Δημοκρατία τα αρχεία των εβραϊκών κοινοτήτων των Ναζί που είχαν βρεθεί στη Μόσχα», ενώ ανακοίνωσε ότι παρατείνεται έως τα μέσα του 2022 το έτος Ιστορίας Ελλάδος και Ρωσίας.
Όπως ανέφερε, με τον Κ. Μητσοτάκη συζήτησαν επίσης για τις σχέσεις Ρωσίας – ΕΕ, για την κατάσταση στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Mεσόγειο.
Οι δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη
Από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε στις δηλώσεις του ότι η σημερινή συνάντηση αποτέλεσε μία ευκαιρία για την περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων.
«Στο πλαίσιο αυτό νοούνται και πρωτοβουλίες όπως η Μεικτή Διυπουργική Επιτροπή Συνεργασίας. Με τον κ. Πρόεδρο υιοθετήσαμε και το κοινό πρόγραμμα δράσεων 2022-4 που προσδιορίζει τους κοινούς τομείς ενδιαφέροντος. Μπορούμε να συγκλίνουμε και σε άλλους τομείς. Οι πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού έφεραν δραματικά το ζήτημα της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής», εκφράζοντας τις ευχαριστίες του στον Ρώσο Πρόεδρο για την δυνάμεων πυρόσβεσης στην Ελλάδα το καλοκαίρι.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η συζήτηση περιεστράφη γύρω από τις επενδύσεις και τον τουριστικό τομέα, υπογραμμίζοντας ότι Ελλάδα και Ρωσία έχουν καταλήξει σε ένα κοινό πρόγραμμα δράσης στους τομείς αυτούς.
Αναφορικά με τις ενεργειακές σχέσεις των δύο χωρών σημείωσε ότι η Ρωσία «έχει διαχρονικά αποδειχθεί αξιόπιστος προμηθευτής φυσικού αερίου καθώς και ότι η Ελλάδα έχει αποδειχτεί αξιόπιστος εταίρος. Είναι σημαντικό οι όποιες μεταβολές να μην παρεκκλίνουν των όρων της συμφωνίας».
Σύμπτωση απόψεων παρατηρήθηκε και στο Κυπριακό, με τον κ. Μητσοτάκη να επισημαίνει ο στόχος είναι για μία δίκαιη και βιώσιμη λύση στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφάλειας. «Οποιαδήποτε συζήτηση περί λύσης δύο κρατών θα πρέπει να απορρίπτεται αμέσως» υπογράμμισε χαρακτηριστικά. Με τη σειρά του ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε ότι η χώρα του «υποστηρίζει τη λύση διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας».
Για εμπρηστική ρητορική και επιθετικότητα που προκαλεί αποσταθεροποίηση έκανε λόγο ο Έλληνας πρωθυπουργός, απαντώντας σε σχετική ερώτηση «Η Ελλάδα ήταν πάντα υπέρ του διαλόγου επί τη βάσει του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας».
Τέλος αναφορικά με το επίπεδο των σχέσεων Ρωσίας-ΕΕ, σημείωσε ότι πρέπει να μείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας. «Δεν έκρυψα την ανησυχία μου για την αναζωπύρωση της έντασης στην Ουκρανία. Δεν θα υπάρξει κανένας νικητής. Έχουμε μεγάλο ενδιαφέρον για την περιοχή του Ντονμπάς, γιατί υπάρχουν και πολλοί Έλληνες εκεί» κατέληξε.