Την σημασία μετασχηματισμού του παραγωγικού μοντέλου της χώρας περιέγραψε ο Βουλευτής Επικρατείας και Καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Χρήστος Ταραντίλης, κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου «Αναπτυξιακός Νόμος– Ελλάδα Ισχυρή Ανάπτυξη» στη Βουλή.
Κατά την τοποθέτησή του, ο κ. Ταραντίλης ανέφερε ότι το νομοσχέδιο επιχειρεί να σηματοδοτήσει τη μετάβαση προς ένα σύγχρονο και εξωστρεφές παραγωγικό μοντέλο, το οποίο επιτυγχάνεται μέσα από την αναδιάταξη των προτεραιοτήτων στους κλάδους της οικονομίας και στις κατηγορίες επενδυτικών σχεδίων.
Όπως είπε, η φιλοσοφία του νομοσχεδίου έγκειται στην εξειδίκευση των τομέων στους οποίους θα κατευθυνθούν οι πόροι ενίσχυσης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών. Ο ίδιος έκανε αναφορά στα νέα καθεστώτα ενισχύσεων, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τον ψηφιακό και τεχνολογικό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων, την περιβαλλοντική αναβάθμιση, την έρευνα και την εφαρμοσμένη καινοτομία, την αγροδιατροφή, την πρωτογενή παραγωγή και μεταποίηση γεωργικών προϊόντων, την ενίσχυση των τουριστικών επενδύσεων και των εναλλακτικών μορφών τουρισμού.
Ακόμα, ο κ. Ταραντίλης μίλησε για μία σειρά σημαντικών αλλαγών στις διοικητικές διαδικασίες αξιολόγησης, έγκρισης, ελέγχου και πιστοποίησης, που θα καταστήσουν την εφαρμογή του νέου Αναπτυξιακού Νόμου πιο αποτελεσματική. Ειδικότερα, η ολοκλήρωση όλων των επιμέρους σταδίων ένταξης και υλοποίησης των επενδυτικών προτάσεων θα διενεργείται αποκλειστικά μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Αναπτυξιακών Νόμων. Ταυτόχρονα, η αξιολόγηση της υπαγωγής ενός σχεδίου στις ενισχύσεις του νόμου θα ολοκληρώνεται εντός 60 ημερών, την στιγμή που σήμερα ξεπερνά ακόμα και τον ένα χρόνο.
Τέλος, ο ίδιος επισήμανε πως ο νέος αναπτυξιακός νόμος ακολουθεί τη νομοθετική πρωτοβουλία για τις στρατηγικές επενδύσεις, η οποία ψηφίστηκε στα τέλη του χρόνου, και με τον τρόπο αυτό συμπληρώνει ένα ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο θα συνεισφέρει στον μετασχηματισμό της παραγωγικής βάσης της χώρας και τη διαμόρφωση βιώσιμης ανάπτυξης.