Έτοιμη να υποδεχθεί ποσό συνολικού ύψους 32 δις ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης είναι η Ελλάδα, μετά την συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η χώρα μας έχει καταθέσει σχέδιο για την αξιοποίηση των χρημάτων, κάτι που αποτελεί προαπαιτούμενο για το ξεμπλοκάρισμα της εκταμίευσης των χρημάτων.
Στη συνέχεια, το σχέδιο θα μελετηθεί και θα αξιολογηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη Σύνοδος αποφάσισε ότι τα 22,5 δις ευρώ θα καταβληθούν υπό μορφή επιδοτήσεων, ενώ τα 9,4 δις ευρώ υπό μορφή δανείων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2021 η Ελλάδα αναμένεται να εκταμιεύσει πάνω από 5,5 δις ευρώ. Ειδικότερα, το 2021 θα απορροφηθούν 2,635 δισ. ευρώ επιχορήγησης από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, εκ των οποίων τα 1,132 δισ. ευρώ θα είναι προκαταβολή που αναμένεται να εισπραχθεί το πρώτο εξάμηνο του 2021 και τα 1,504 δισ. ευρώ είναι η αναμενόμενη απορρόφηση του δευτέρου εξαμήνου.
Το τελικό αναπτυξιακό σχέδιο θα κατατεθεί από τον Ιανουάριο. Υπολογίζεται ότι από το συνολικό πακέτο των 32 δισ. ευρώ, πάνω από τις μισές επενδύσεις θα διοχετευθούν σε ψηφιακά έργα (20%) και στον κλάδο της «πράσινης» ανάπτυξης (37%).
Τον στόχο της ψηφιακής μετάβασης θα εξυπηρετήσουν πρώτα έργα όπως:
- Η έναρξη των δικτύων πέμπτης γενιάς (5G),
- Η ψηφιοποίηση της Υγείας, της Παιδείας και της Δικαιοσύνης,
- Η αναβάθμιση της ΑΑΔΕ.
Αντιστοίχως τον στόχο της πράσινης μετάβασης, θα εξυπηρετήσουν κατά προτεραιότητα, έργα όπως:
- Ο επόμενος κύκλος του προγράμματος εξοικονομώ – αυτονομώ για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών και εμπορικών ακινήτων,
- Το έργο της απολιγνιτοποίησης της παραγωγής ενέργειας,
- Η έναρξη των έργων διασύνδεσης της Κρήτης και των υπολοίπων νησιών του Αιγαίου, με τις μονάδες παραγωγής ενέργειας της ενδοχώρας,
- Η ενίσχυση των υποδομών της χώρας απέναντι στις κλιματική αλλαγή,
- Η προώθηση επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας,
- Το πρόγραμμα αναδάσωσης 500.000 στρεμμάτων.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, οι δημόσιες επενδύσεις θα προηγηθούν των ιδιωτικών λόγω της αναγκαιότητας συμμετοχής του χρηματοπιστωτικού συστήματος στις δεύτερες.
Τέλος, η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει πόρους ύψους 38 δις ευρώ από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό 2021-2027, το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης για μία κλιματικά ουδέτερη και πράσινη οικονομία και από τους πόρους για την ενίσχυση της αγροτικής πολιτικής.