Πέρασε χθες από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια, το οποίο σήκωσε μεγάλη συζήτηση τις προηγούμενες μέρες. Με 156 ψήφους υπέρ και δύο αναμενόμενες απώλειες για την κυβερνητική πλειοψηφία. Καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ 25 ενώ το ΚΚΕ ψήφισε “παρών”.
Χωρίς να θέλω να αναλύσω τα επιμέρους άρθρα του νομοσχεδίου, τη νομική τους υπόσταση και τις όποιες αντιρρήσεις σε αυτά, θα να κάνω ένα γενικό σχολιασμό για το νόημα της συνεπιμέλειας.
Η προσπάθεια για την ισότητα των δύο φύλων δεν πρέπει να είναι μονόπλευρη. Όπως μια κοινωνία εξοπλίζει τις γυναίκες στην προσπάθεια τους για χειραφέτηση, έτσι πρέπει να κατανέμει ισόποσα και τις γονικές υποχρεώσεις. Ο πατέρας δεν πρέπει να είναι εξορισμού υποδεέστερος γονιός σε σχέση με τη μητέρα, ούτε χρειάζεται να πιστεύουμε ότι ένας άντρας έχει μεγαλύτερη ροπή στο να γίνει χειρότερος γονέας από μια γυναίκα. Η γυναίκα, για να μπορέσει να εδραιωθεί πλήρως ως ισότιμο μέλος στην κοινωνία του 21ου αιώνα και να έχει ισάξιες επαγγελματικές ευκαιρίες θα πρέπει να απαλλαγεί από τη νοοτροπία της γονικής ιδιοκτησίας και την «εμπροσθοβαρή» ανατροφή ενός παιδιού.
Τους γονείς, δεν πρέπει να τους διαχωρίζουμε με βάση το φύλο, αλλά με βάση την ανθρώπινη υπόσταση και αν αυτή είναι άξια να μεγαλώσει ένα παιδί. Άλλωστε, ο κακός γονιός δεν έχει φύλο, ούτε απορρίπτεται η περίπτωση της κακής μητέρας. Αυτό θα φανεί περισσότερο στο μέλλον, αν κάποτε στη χώρα μας, αποκτήσουν δικαίωμα τεκνοθεσίας τα ομόφυλα ζευγάρια και πάψει η αντιδικία ανάμεσα στη μητρότητα και την πατρότητα, στην περίπτωση διαζυγίου.
Με τη συνεπιμέλεια και σε συνδυασμό με την άδεια πατρότητας που έρχεται στο εργασιακό νομοσχέδιο, καθιστά τον πατέρα προ των ευθυνών του, και ανακουφίζει από την ανισοβαρή διαχείριση του παιδιού τη μητέρα. Ο άντρας, θα πάψει να έχει τη νοοτροπία του κάνω ένα παιδί και μου το μεγαλώνει η μάνα του.
Δυστυχώς, οι περιπτώσεις εκείνες του πατέρα και κακού συζύγου που κακοποιεί την οικογένεια του είναι πολλές. Δεν πρέπει όμως συθέμελα να περιορίζουμε γενικά τα δικαιώματα στη συνεπιμέλεια εκείνων που το αξίζουν.
Τις περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας τις αποτρέπουμε παρέχοντας στις γυναίκες όλες εκείνες τις διεξόδους διαφυγής από μια τέτοια κατάσταση και στηρίζοντας τες το κράτος να ξανά σταθούν στα πόδια τους.
Μάριος Λουκάς