Συνάντηση μεταξύ του Προέδρου της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι και του Κύπριου ομολόγου του, Νίκου Αναστασιάδη, διεξήχθη σήμερα στο Κάιρο, με τους δύο ηγέτες να επιβεβαιώνουν το εξαιρετικό επίπεδο των σχέσεων των δύο χωρών.
Κατά την συνέντευξη Τύπου στο Προεδρικό Μέγαρο Αλ-Ιττιχαντίγια, ο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι εξέφρασε την εναντίωσή του σε ενέργειες που απειλούν την ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, προσθέτοντας ότι η Αίγυπτος τάσσεται υπέρ των ψηφισμάτων του ΟΗΕ για το θέμα.
Παράλληλα, ο κ. Σίσι εξήρε την σημασία της συνεργασίας με την Κυπριακή Δημοκρατία από το 1960, καθώς η Αίγυπτος ήταν μία από τις πρώτες χώρες που αναγνώρισαν την ανεξαρτησία της, σημειώνοντας: “Αυτή η περίοδο γνώρισε χωρίς αμφιβολία μία αξιοσημείωτη ανάπτυξη στο πεδίο της συνεργασίας και του συντονισμού ανάμεσα στις δύο χώρες σε σχέση με ποικίλα πολιτικά, οικονομικά και στρατιωτικά πεδία, είτε σε διμερές επίπεδο είτε μέσα στο πλαίσιο της τριμερούς μηχανισμού συνεργασίας ανάμεσα σε Αίγυπτο, Κύπρο και Ελλάδα, με τρόπο που έκανε αυτή την μοναδική συνεργασία ένα πρότυπο γύρω από την επίτευξη της ενσωμάτωσης σε περιφερειακό επίπεδο”.
Από την πλευρά του, ο κ. Αναστασιάδης ευχαρίστησε «τον αδελφικό φίλο, Πρόεδρο Σίσι, για την κατανόηση αλλά και την σταθερή και αμετάβλητη στάση αρχών που η Αίγυπτος τηρεί στις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης στη βάση των Ψηφισμάτων του ΟΗΕ αλλά και στη καταδίκη των έκνομων ενεργειών της Τουρκίας, είτε αυτές αφορούν την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της ΚΔ είτε τη δημιουργία νέων τετελεσμένων επί του εδάφους».
Ακόμα, ο ίδιος σημείωσε πως είχε την ευκαιρία να ενημερώσει «τον Πρόεδρο Σίσι για τις τελευταίες αρνητικές εξελίξεις που αφορούν την επίλυση του Κυπριακού, με τις νέες θέσεις και ενέργειες της τουρκικής πλευράς που εκτρέπει το Κυπριακό από τα όσα τα Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και οι Όροι Εντολής του Γενικού Γραμματέα διαλαμβάνουν».
Επιπλέον, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας έκανε ιδιαίτερη μνεία στη συνεργασία τόσο σε διμερές όσο και τριμερές επίπεδο με την Αίγυπτο, τονίζοντας ότι «δεν στρέφονται εναντίον κανενός των γειτόνων μας». Την ίδια στιγμή, επισήμανε ότι «αντίθετα, ευχή και ελπίδα μας είναι όπως μέρος των συνεργειών καταστούν και τα όποια κράτη σέβονται τον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, τους κανόνες διεθνούς δικαίου και τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών, αναπτύσσοντας αμοιβαία επωφελείς συνέργειες. Συνέργειες όπως, μεταξύ άλλων, μέσω της πρωτοβουλίας του Προέδρου Σίσι για τη δημιουργία του East Mediterannean Gas Forum, εις το οποίο συμμετέχει σημαντικός αριθμός κρατών της ευρύτερης περιοχής και όχι μόνο».
Σημειώνεται ότι κατά την συνάντηση των ηγετών των δύο χωρών έλαβε χώρα η Ανώτατη Κοινή Κυβερνητική Επιτροπή, στην οποία συμμετείχαν Υπουργοί από τις δύο χώρες, η οποία ήταν προγραμματισμένο να συζητήσει στα πεδία της άμυνας, της στρατιωτικής συνεργασίας, της ασφάλειας, της ενέργειας, του εμπορίου, των επενδύσεων, των θαλάσσιων μεταφορών, του αγροτικού τομέα, της εκπαίδευσης, του περιβάλλοντος και της νεολαίας. Μάλιστα, η Ανώτατη Κοινή Κυβερνητική Επιτροπή εγκαινιάστηκε για πρώτη φορά σε προεδρικό επίπεδο.
Κατά την συνέντευξη Τύπου, ο κ. Σίσι υπογράμμισε την σημασία της Ανώτατης Κοινής Κυβερνητικής Επιτροπής, λέγοντας ότι «θα έχει ένα θετικό αντίκτυπο στο σύνολο των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες».
Κοινή πεποίθηση είναι ότι η Ανώτατη Κοινή Κυβερνητική Επιτροπή αναμένεται να συμβάλλει στην περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας ανάμεσα σε Κάιρο και Λευκωσία.