«Πρέπει να σπάσουμε την αλυσίδα της εμπορίας. Οι φορείς του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα πρέπει να δημιουργήσουμε μία αλυσίδα προστασίας, για να εντοπίσουμε τα θύματα και να οδηγήσουμε τους εγκληματίες στη δικαιοσύνη». Με το μήνυμα αυτό ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης παρουσίασε σε διαδικτυακή συνέντευξη τη Στρατηγική του υπουργείου για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων 2021-2025, παρουσία του Εθνικού Εισηγητή για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων, Ηρακλή Μοσκώφ.
Η διαδικτυακή συνέντευξη πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη 29 Ιουλίου 2021 στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με τη συμμετοχή του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Ελευθέριου Οικονόμου, του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ, Αντιστράτηγου Μιχαήλ Καραμαλάκη, του Διοικητή της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Υποστράτηγου Πέτρου Τζεφέρη, του Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Δημόσιας Ασφάλειας του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ, Ταξίαρχου Μαρίνου Σταγάκη και του Διευθυντή της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Αστυνομικού Διευθυντή Χρήστου Μηλιώτη.
Είναι η πρώτη φορά που το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη εκπονεί δημόσια στρατηγική για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων. «Με αυτό τον τρόπο δείχνουμε έμπρακτα τη δέσμευση μας στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση κάθε μορφής εγκλήματος και κυρίως αυτών που έχουν έντονο κοινωνικό αντίκτυπο», τόνισε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη και συμπλήρωσε πως «η προστασία των θυμάτων βρίσκεται στην καρδιά της στρατηγικής και επιχειρησιακής μας λειτουργίας».
Στο πλαίσιο αυτό ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης παρουσίασε τους έξι βασικούς στόχους της Στρατηγικής, που είναι:
1. Ο καλύτερος συντονισμός και η ενίσχυση της επιχειρησιακής ανταπόκρισης της Ελληνικής Αστυνομίας.
2. Η έγκαιρη αναγνώριση και προστασία των θυμάτων, με έμφαση στην αποτροπή της δευτερογενούς θυματοποίησης, η προστασία των ανηλίκων και κυρίως αυτών που προέρχονται από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
3. Η πρόληψη της εμπορίας ανθρώπων και η προστασία των ευάλωτων ομάδων από την πιθανή θυματοποίησή τους.
4. Η αποτελεσματική αντιμετώπιση των οργανωμένων κυκλωμάτων εμπορίας ανθρώπων.
5. Η ενδυνάμωση της δι- υπηρεσιακής συνεργασίας.
6. Η ενίσχυση της διασυνοριακής συνεργασίας για την αντιμετώπιση των υποθέσεων στις οποίες εμπλέκονται διεθνικές εγκληματικές ομάδες.
Επιπλέον, όπως σημείωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης η Αστυνομία παρά τις δυσκολίες που έχει φέρει σε όλα τα επίπεδα η πανδημία, κατάφερε την περίοδο 2020 μέχρι και σήμερα να εξιχνιάσει 19 υποθέσεις εμπορίας ανθρώπων. 25 θύματα απελευθερώθηκαν από τη σύγχρονη σκλαβιά των διακινητών, τα 12 εκ των οποίων ανήλικα και 47 εγκληματίες οδηγήθηκαν στη δικαιοσύνη.
Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη αναφέρθηκε στις σημαντικότερες δράσεις που προβλέπει η Στρατηγική, τον συντονισμό των οποίων θα έχει ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ελευθέριος Οικονόμου.
Μεταξύ άλλων προβλέπεται:
- Η αντιμετώπιση της διαδικτυακής διάστασης της εμπορίας των ανθρώπων.
- Η ενίσχυση των Ομάδων Καταπολέμησης της Εμπορίας Ανθρώπων.
- Η καλύτερη αξιοποίηση των διαύλων διεθνούς αστυνομικής και δικαστικής συνεργασίας.
- Η δι- υπηρεσιακή και διασυνοριακή ανταλλαγή πληροφοριών.
- Η ειδική διαχείριση υποθέσεων με ανήλικα θύματα.
- Η αντιμετώπιση των οργανωμένων εγκληματικών δικτύων, δίνοντας έμφαση στις χρηματοοικονομικές έρευνες, αυτό που συνηθίζουμε να λέμε «follow the money».
- Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση ειδικών πρωτοκόλλων προστασίας ευάλωτων ομάδων και ανθρώπων από πιθανή εκμετάλλευση.
Ο Εθνικός Εισηγητής για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων, Ηρακλής Μοσκώφ σημείωσε πως η Στρατηγική του υπουργείου είναι μια πολύ καλή πρωτοβουλία και θα συμβάλλουν και οι ίδιοι με τα μέσα που διαθέτουν ώστε να γίνει πραγματικότητα. Θα στηρίξουν το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, τους επαγγελματίες πρώτης γραμμής μέσα από τον Εθνικό Μηχανισμό Αναφοράς και τις ομάδες εργασίας που διαθέτουν. «Υπάρχει η απερίφραστη πολιτική βούληση για το θέμα αλλά βεβαίως είναι και τεχνικό ζήτημα που απαιτεί εξειδίκευση και προγράμματα που πρέπει να υλοποιηθούν για να κάνουμε όλοι καλύτερα τη δουλειά μας. Θα είμαστε δίπλα σας» κατέληξε.