
Αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εμφανίζεται ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, όπως αποτυπώνεται σε έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική 2021 που κατέθεσε στη Βουλή και το υπουργικό συμβούλιο τη Δευτέρα.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Έλληνα κεντρικού τραπεζίτη, η ανάπτυξη προβλέπεται στο 4,2% το 2021, ενώ για το 2022 εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο 5,30%. Την ίδια στιγμή, η ανάπτυξη του 2023 εκτιμάται ότι θα βρεθεί στο 3,90%.
Η έκθεση αποδίδει ιδιαίτερη βαρύτητα στο Ταμείο Ανάκαμψης, αφού αναμένεται να εκταμιευτούν από την χώρα μας περίπου 75 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, ο κ. Στουρνάρας προειδοποιεί για τους κινδύνους που εγκυμονεί η πανδημία με την κυριαρχία της μετάλλαξης “Δέλτα”, καθώς ενδεχόμενη μετάδοσή της δύναται να καθυστερήσει την επιστροφή στην κανονικότητα.
Αναφορικά με τα μέτρα στήριξης της οικονομίας, ο πρώην Υπουργός Οικονομικών καλεί την κυβέρνηση να μη βιαστεί να τα αποσύρει, αφού μία τέτοια ενέργεια θα μπορούσε να οδηγήσει σε πτωχεύσεις και αύξηση του ποσοστού των “κόκκινων δανείων”.
Παράλληλα, ο ίδιος επισημαίνει ότι η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων μπορούν να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη ανάκαμψη και αύξηση των επενδύσεων για την περίοδο πρόβλεψης.
Κατόπιν, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος αναφέρεται στους κινδύνους που υπάρχουν από την αυξημένη διασύνδεση κρατικού και τραπεζικού τομέα, αφού «η επανεμφάνιση των δίδυμων ελλειμμάτων και το υψηλό ιδιωτικό και δημόσιο χρέος (καθώς και το υψηλό απόθεμα ενδεχόμενων υποχρεώσεων του Δημοσίου λόγω της παροχής εγγυήσεων) αποτελούν παράγοντες κινδύνου και καθιστούν περισσότερο ευάλωτη την οικονομία σε μια νέα αρνητική εξωτερική διαταραχή». Στο ίδιο επίπεδο, η απόσυρση της ΕΚΤ από την ισχύουσα πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης θα μπορούσε να οδηγήσει τα ελληνικά ομόλογα σε πιέσεις στις διεθνείς χρηματαγορές.
Τέλος, ενδεχόμενη αναταραχή στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου θα αποτελούσε αρνητικό παράγοντα για την προσέλκυση επενδύσεων.