Την επανέναρξη των συνομιλιών για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν στις 29 Νοεμβρίου στη Βιέννη ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της διπλωματίας της Ε.Ε., Ζοσέπ Μπορέλ.
Σε σχετική ανακοίνωση του κ. Μπορέλ επισημαίνεται: «Η συνάντηση της Κοινής Επιτροπής θα γίνει με φυσική παρουσία την 29η Νοεμβρίου στη Βιένη. Θα προεδρεύσει, εξ ονόματος του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ, του Ζοσέπ Μπορέλ, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικών Δράσης, ο Ενρίκε Μόρα. Θα συμμετάσχουν αντιπρόσωποι της Κίνας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ρωσίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και του Ιράν».
Ταυτόχρονα, σημειώνεται ότι θα συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις με στόχο «προοπτική της πιθανής επανόδου των ΗΠΑ στο ΚΟΣΔ (σ.σ. Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης, η επίσημη ονομασία της συμφωνίας) και για τον τρόπο να εξασφαλιστεί η πλήρης και αποτελεσματική τήρηση της συμφωνίας από όλα τα μέρη».
Από την πλευρά του, ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, διαπραγματευτής για το ζήτημα του προγράμματος πυρηνικής ενέργειας, Αλί Μπαγερί Κανί, είπε ότι «κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξης με τον Ενρίκε Μόρα, συμφωνήσαμε να εγκαινιάσουμε διαπραγματεύσεις για την άρση των παράνομων και απάνθρωπων κυρώσεων (σ.σ. σε βάρος του Ιράν) την 29η Νοεμβρίου στη Βιένη».
Οι ΗΠΑ ανέφεραν ότι υπάρχει πιθανότητα επίτευξης συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα, υπό τον όρο να δείξει το Ιράν σοβαρότητα και καλή πρόθεση.
Το 2015 υπήρξε συμφωνία για τον έλεγχο του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, στο οποίο η αμερικανική προεδρία του Μπαράκ Ομπάμα έπαιξε σημαντικό ρόλο.
Ωστόσο, ο διάδοχός του, Ντόναλντ Τραμπ, αποφάσισε να αποσύρει τις ΗΠΑ από την συμφωνία μονομερώς, επαναφέροντας προηγούμενες κυρώσεις και επιβάλλοντας νέες.
Το Ιράν αντέδρασε στις ενέργειες της Ουάσινγκτον, αποφεύγοντας από τον Μάρτιο του 2019 να τηρεί πολλές από τις παραμέτρους της συμφωνίας.