
Υπό αξιολόγηση βρίσκεται η μείωση των έκτακτων φόρων, όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.
Μιλώντας στη Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής επί του σχεδίου Προϋπολογισμού του 2021, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι η κυβέρνηση εξετάζει τη μείωση των έκτακτων φόρων. Μάλιστα, τόνισε ότι η κυβέρνηση θα σταθεί δίπλα σε όσους έχουν ανάγκη, ενώ προανήγγειλε νέα ενίσχυση μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής.
Όπως είπε ο Υπ. Οικονομικών, ήδη έχουν εκταμιευτεί έκτακτα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας ύψους 24 δις ευρώ, μαζί με την εκταμίευση άλλων 7,5 δισ. ευρώ το επόμενο έτος.
Αναφορικά με την ενίσχυση της ρευστότητας της πραγματικής οικονομίας, επεσήμανε πως έχουν εκταμιευτεί 12 δισ. ευρώ, ενώ από την επιστρεπτέα προκαταβολή θα διατεθούν 5,4 δις ευρώ μέχρι τα τέλη της τρέχουσας χρονιάς.
Επιπλέον, απέκρουσε τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για ελλειπή ενίσχυση μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής, αναφέροντας σειρά κλάδων που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα.
Κατόπιν, ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει την υλοποίηση των προεκλογικών της δεσμεύσεων, προσθέτοντας ότι σχεδιάζεται μόνιμη μείωση ορισμένων φόρων.
Ακόμη, σχολίασε την θετική αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, κάνοντας λόγο για κερδισμένη αξιοπιστία και εμπιστοσύνη.
Τέλος, κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για λανθασμένα στοιχεία σχετικά με το ΑΕΠ του 2020, επικρίνοντας τα μέλη της για αποτυχία στις προβλέψεις.