
Τις συνέπειες που προκαλεί στα κρατικά ταμεία η παραβατικότητα στην αγορά των καυσίμων επισημαίνει ο Σύνδεσμος Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδος (ΣΕΕΠΕ).
Κατά την συνέντευξη Τύπου, ο Πρόεδρος του ΣΕΕΠΕ Γιάννης Αληγιζάκης, ο Αντιπρόεδρος Δημήτρης Κονταξής και ο Γραμματέας Χρήστος Τζόλας έκαναν λόγο για αύξηση του λαθρεμπορίου στο πετρέλαιο και το υγραέριο κίνησης, της νοθευμένης βενζίνης και των αλλοιωμένων αντλιών πρατηρίων.
Ο ΣΕΕΠΕ εκτιμά ότι οι πειραγμένες αντλίες προκαλούν κάθε χρόνο απώλεια αγοραστικής δύναμης ύψους 90 εκατ. ευρώ, ενώ το δημόσιο συνολικά από την παραβατικότητα σε διάφορες μορφές χάνει φορολογικά έσοδα της τάξης των 100-150 εκατ. ευρώ ετησίως.
Μάλιστα, τονίζεται ότι η δράση των επιτήδειων προκαλεί ζημιά στον ανταγωνισμό και απειλεί την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων του κλάδου στο εμπόριο καύσιμων. Είναι χαρακτηριστικό ότι βρίσκονται σε εκκρεμότητα άνω των 10 ετών αποφάσεις για την ολοκληρωμένη εφαρμογή και λειτουργία των μέτρων που είχαν θεσπιστεί από το 2010 για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας.
Παράλληλα, το σύστημα εισροών εκροών υγρών καυσίμων που εγκαταστάθηκε στα πρατήρια και τις αποθήκες καυσίμων είναι ακόμα ανενεργό, καθώς δεν έχουν πιστοποιηθεί τα λογισμικά που χρησιμοποιούν οι πωλητές, ενώ και η αντιπαραβολή των στοιχείων δεν γίνεται σε απευθείας χρόνο, όταν δηλαδή μεταδίδονται στην ΑΑΔΕ.
Κατά την ομιλία του, ο κ. Αληγιζάκης τόνισε πως το μνημόνιο μεταξύ ΣΕΕΠΕ και ΑΑΔΕ, το οποίο προβλέπει ότι οι εταιρίες εμπορίας πετρελαιοειδών θα αναλάβουν το κόστος να εγκατασταθεί το σύστημα εισροών – εκροών και να είναι έτοιμο το 2022.
Ακόμα, προτάθηκε από τον ΣΕΕΠΕ η καθιέρωση της ΑΑΔΕ ως κεντρικής αρχής με διατάξεις για τον συντονισμό των ελεγκτικών και άλλων συναρμόδιων μηχανισμών για την αντιμετώπιση παραβατικών φαινομένων.
Τέλος, προτείνεται το σφράγισμα των πρατηρίων που εντοπίζονται για διενέργεια παραβιάσεων.