Πάνω από 1,5 εκατ. αιτήσεις έχουν κατατεθεί για την επιδότηση καυσίμων με την ονομασία Fuel Pass, δήλωσε ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, μιλώντας στην ΣΚΑΪ.
Αναφερόμενος στην οικονομική ενίσχυση για την επιδότηση καυσίμων, ο κ. Πιερρακάκης είπε: «Ήδη το 1,2 εκατομμύρια έχουν προωθηθεί στα πιστωτικά και τραπεζικά ιδρύματα για να γίνει η πίστωση στους iban είτε για να εκδοθούν οι προπληρωμένες κάρτες. Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι περίπου το 30% του συνολικού αριθμού, που έχει εγκριθεί αφορά κάρτες αντί για πίστωση σε iban. Και αυτό είναι μια ενδιαφέρουσα αλλαγή διότι οι προπληρωμένες κάρτες στα κινητά τηλέφωνα έχουν την διάσταση ότι αφορούν πληρωμή μόνο για αυτόν τον σκοπό.
Το συνολικό πλήθος των δικαιούχων είναι περί τα 3 εκατομμύρια, η πλατφόρμα έχει ανοίξει για όλα τα ΑΦΜ, όλες οι πληροφορίες είναι στο voucher.gov.gr, να μπούνε οι πολίτες να δούνε αν είναι δικαιούχοι κι από κει και πέρα νομίζω ότι είναι μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση σε σχέση με το πώς μπορούν να χρησιμοποιούμε πλέον τέτοιου τύπου τεχνολογίες και εργαλεία σε ό, τι αφορά την προνοιακή πολιτική».
Ταυτόχρονα, ο ίδιος πρόσθεσε ότι πρόδρομος αυτού του ψηφιακού εργαλείου ήταν το Freedom Pass, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση κάνει το καλύτερο δυνατό για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.
Κατόπιν, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανακοίνωσε ότι αναμένονται νέα ψηφιακά εργαλεία για τους πολίτες το προσεχές διάστημα, όπως οι μεταβιβάσεις αυτοκινήτων, μεταβιβάσεις ακινήτων, ίδρυση ατομικής επιχείρησης, αλλά και η προληπτική ιατρική.
Ακόμα, υπογράμμισε ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους είναι αναγκαίος για τους πιο αδύναμους, λέγοντας ότι «είναι ένα μέτρο κοινωνικής πολιτικής η καλή και γρήγορα εξυπηρέτηση του πολίτη και ένα μέτρο σεβασμού. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε, έχουμε φτάσει δυο χρόνια μετά περίπου στις 1.400 υπηρεσίες στο gov.gr».
Τέλος, ο κ. Πιερρακάκης μίλησε για το θέμα των κυβερνοεπιθέσεων, που θα είναι συχνότερες τα επόμενα χρόνια. «Θα συναντήσουμε προβλήματα τα επόμενα χρόνια σε αυτόν τον τομέα, θα υπάρξουν κυβερνοεπιθέσεις, το θέμα είναι να είναι οι λιγότερες δυνατές και όσο το δυνατόν πιο μικρού βεληνεκούς. Το θέμα δεν είναι να μη συμβούν αλλά να έχουν την όσο το δυνατόν μικρότερη κλίμακα όταν και αν συμβούν, να αποτρέψουμε όσο πιο πολλές μπορούμε κι αν συμβούν να έχουν μικρή επίδραση. Οπότε κάνουμε μια σειρά από ενέργειες, έχουμε δημοσιεύσει την εθνική στρατηγική κυβερνοασφάλειας, είναι κάτι που μας απασχολεί καθημερινά», είπε.