Αναθεωρεί προς τα πάνω τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).
Σύμφωνα με την ενδιάμεση έκθεση για την παγκόσμια οικονομία, προβλέπεται ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας 5,6% το 2021 και 4% το 2022.
Παράλληλα, επισημαίνεται ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ θα ξεπεράσει στα μέσα του 2021 το προ πανδημίας επίπεδό του. Παρ’ όλα αυτά, η παραγωγή και τα εισοδήματα θα βρίσκονται χαμηλότερα επίπεδα στα τέλη του 2022 συγκριτικά με τις προ-πανδημίας προβλέψεις.
Ακόμα, η ενδιάμεση έκθεση του ΟΟΣΑ εκτιμά ότι η ανάπτυξη των ΗΠΑ θα είναι αρκετή υψηλή (6,5% το 2021 και 4% το 2022), ξεπερνώντας την αντίστοιχη της Ευρωζώνης τόσο το 2021 όσο και το 2022 (3,9% και 3,8% αντίστοιχα).
Επιπλέον, η κινεζική οικονομία αναμένεται να σημειώσει ανάπτυξη 7,8% το 2021 και 4,9% την επόμενη χρονιά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η τελευταία πρόβλεψη του Οργανισμού τον Δεκέμβριο περιελάμβανε χαμηλότερες προσδοκίες για το παγκόσμιο ΑΕΠ (κατά 1,4% για το 2021 και κατά 0,3% για το 2022).
Κλειδί για τον ΟΟΣΑ αποτελεί η επιτάχυνση του εμβολιαστικού προγράμματος, με στόχο την επίτευξη ταχύτερης ανάκαμψης.
Αναφορικά με τον πληθωρισμό, ο ΟΟΣΑ σημειώνει την ύπαρξη πιέσεων στις τιμές στις αγορές πρώτων υλών λόγω της ανάκαμψης της ζήτησης και προσωρινών διαταραχών στην προσφορά. Ωστόσο, ο δομικός πληθωρισμός συγκρατείται σε χαμηλά επίπεδα λόγω της χαμηλής παραγωγικής δυναμικότητας.
Σχετικά με την αγορά εργασίας, ο ΟΟΣΑ επισημαίνει ότι παρατηρείται αργή ανάκαμψη, με τα μέτρα στήριξης της απασχόλησης να είναι κύριο χαρακτηριστικό σε πολλές χώρες. Παρ’ όλα αυτά, στις χώρες του Οργανισμού παρατηρούνται σχεδόν 10 εκατομμύρια περισσότεροι άνεργοι σε σχέση με την περίοδο πριν από την κρίση, ενώ έχουν μειωθεί τα ποσοστά απασχόλησης.
Τέλος, ο ΟΟΣΑ υπογραμμίζει πως η δημοσιονομική στήριξη θα πρέπει να συμβαδίζει με την οικονομική κατάσταση και τους εμβολιασμούς, προσθέτοντας ότι δεν θα πρέπει να σταματήσει πρόωρα.