Όλα στο προσκήνιο!
ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ
twitter
LinkedIn
Facebook
Youtube
Menu   ≡ ╳
  • Συνεντεύξεις
  • Αφιερώματα
  • News
  • Η Δική μας Άποψη
    • Μικρά Βέλη
  • Contact Us
☰
ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ
Home > News
55 views 4 sec 0 Comment

Μ. Ανατολή: Τετραμερής συνάντηση ΗΠΑ, Ιορδανίας, Παλαιστινιακής Αρχής και Αιγύπτου

proskiniogr - 17 Οκτωβρίου, 2023

Συνάντηση ανάμεσα στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, τον Βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα Β’, τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς και τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι θα διεξαχθεί την Τετάρτη (18/10) στην πρωτεύουσα Αμμάν της Ιορδανίας, με αφορμή τις εξελίξεις στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Αμερικανικού Πενταγώνου Τζον Κίρμπι τόνισε ότι η θέση της Ουάσινγκτον είναι ότι «η Χαμάς δεν υποστηρίζει τα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού», προσθέτοντας πως ο Τζο Μπάιντεν «θα συζητήσει τις ανθρωπιστικές ανάγκες των αμάχων στη Γάζα».

Σύμφωνα με το Reuters, στόχος της αμερικανικής ηγεσίας είναι η αποφυγή ενός ευρύτερου πολέμου όπου θα εμπλακούν το Ιράν, η Συρία και η Χεζμπολάχ. Ταυτόχρονα, η αποτροπή μίας ανθρωπιστικής κρίσης στη Λωρίδα της Γάζας είναι ένας ακόμη στόχος, καθώς οι ΗΠΑ δηλώνουν έτοιμες να παράσχουν ανθρωπιστική βοήθεια και ασφαλείς διόδους στους κατοίκους της περιοχής.

Τις τελευταίες ημέρες λαμβάνουν χώρα εκτεταμένες επαφές σε διπλωματικό επίπεδο ανάμεσα σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, το Κατάρ και η Αίγυπτος.

Ωστόσο, η εξεύρεση κοινής λύσης μοιάζει ιδιαίτερα δύσκολη. Είναι χαρακτηριστικό ότι πιθανή απελευθέρωση των ομήρων που κρατά η Χαμάς με αντάλλαγμα την άρση του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας θα συνιστούσε ήττα για το Ισραήλ.

Από την άλλη πλευρά, γενικευμένη χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας θα προκαλούσε ανάφλεξη στον αραβικό κόσμο, ενώ θα μπορούσε να προκαλέσει μειωμένη υποστήριξη στο Ισραήλ εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας.

Οι περισσότεροι εκτιμούν ότι η αποστολή αεροπλανοφόρων από τις ΗΠΑ θα λειτουργήσει αποτρεπτικά ως προς το ενδεχόμενο νέας επίθεσης εναντίον του Ισραήλ. «Οι ΗΠΑ στέλνουν δύναμη δύο χιλιάδων πεζοναυτών ανοικτά του Ισραήλ και της Γάζας, αν και μέχρι τώρα δεν υπάρχει καμία επίσημη επιβεβαίωση. Οι στρατιώτες πιθανότατα να αναλάβουν καθήκοντα στον υλικοτεχνικό ή ιατρικό τομέα», γράφει το σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Wall Street Journal» επικαλούμενο Αμερικανό αξιωματούχο, δίχως να κατονομάζεται.

Ανάλογη επισήμανση προέρχεται από το αμερικανικό δίκτυο «NBC News» όπου επισημαίνεται ότι οι αμερικανικές δυνάμεις δεν θα αναπτυχθούν απαραίτητα στο Ισραήλ ή τη Γάζα, αλλά σε γειτονικές χώρες για να στηρίξουν την κυβέρνηση του Tελ Αβίβ στον αγώνα κατά της Χαμάς.

Τέλος, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των ΗΠΑ, Μάικλ ΜακΚόλ, δήλωσε στο CNN ότι, όπως ενημερώθηκε από τον Λευκό Οίκο, η ανάπτυξη αυτή των στρατιωτών έχει αποτρεπτικό ρόλο και όχι να λάβει μέρος στις εχθροπραξίες.

Ετικέτες: Αίγυπτος, ΗΠΑ, Ιορδανία, Ισραήλ, Λωρίδα της Γάζας, Μέση Ανατολή, Παλαιστινιακή Αρχή

PREVIOUS

Ecofin: Επενδύσεις και χρέος στην ατζέντα της συνεδρίασης

NEXT

Λωρίδα της Γάζας: Νεκρά τρία μέλη της οικογένειας του ηγέτη της Χαμάς από ισραηλινά πυρά
Related Post
3 Φεβρουαρίου, 2023
Καιρός: Έρχονται χιόνια από τη Κυριακή στην Αττική
10 Απριλίου, 2020
Σακελλαροπούλου προς ισπανικό λαό: «Με αλληλεγγύη και δύναμη θα το ξεπεράσουμε όλοι μαζί»
3 Δεκεμβρίου, 2019
Τραμπ: Προειδοποιήσεις για νέους δασμούς στα ευρωπαϊκά προϊόντα
6 Ιανουαρίου, 2021
Μπολσονάρου: Η Βραζιλία χρεοκόπησε
Comments are closed.

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων
  • Blog
  • Contact Us
  • FAQ
© Copyright 2022 - ERLINNEWS. All Rights Reserved