Μεγάλο αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος πέθανε σήμερα το πρωί, κάνουν τα ΜΜΕ της Γερμανία, αποχαιρετώντας με ξεχωριστό τρόπο τον μεγάλο μουσικοσυνθέτη.
Αρχικά, η Γερμανική Ραδιοφωνία σημειώνει ότι «ο Θεοδωράκης θεωρείτο ο διασημότερος συνθέτης της Ελλάδας στον 20ό αιώνα. Ειδικά, η μουσική του για την ταινία “Αλέξης Ζορμπάς” και το “Κάντο Χενεράλ” σε στίχους του Πάμπλο Νερούντα τον έκαναν διάσημο παγκοσμίως».
Παράλληλα, η εφημερίδα Die Zeit έγραψε: «Συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους συνθέτες της Ελλάδας. Ο Μίκης Θεοδωράκης, ο οποίος με τη μουσική για τον Αλέξη Ζορμπά έγραψε κινηματογραφική ιστορία, πέθανε στα 96 του χρόνια. Για πολλούς Έλληνες ο Μίκης Θεοδωράκης ήταν μέχρι και σήμερα η φωνή του λαού. Η μουσική του θεωρήθηκε παρηγοριά, ειδικά σε ιστορικά δύσκολες εποχές, όπως η στρατιωτική δικτατορία, αλλά και ένδειξη αντίστασης».
Ακόμα, η Sueddeutsche Zeitung επισημαίνει ότι ο Μίκης Θεοδωράκης ήταν για τους Έλληνες «η φωνή του λαού». «Ο ίδιος προσπαθούσε πάντα να προσεγγίσει τους πάντες και μισούσε την ελιτίστικη συμπεριφορά. Πίστευε ότι τα τραγούδια του θα μείνουν στους Ελλήνων, ακόμα κι όταν φύγει από τη ζωή: “Σήμερα τα τραγούδια μου απευθύνονται στον σύγχρονο και ευαίσθητο άνθρωπο”. Ειδικά σε ιστορικά δύσκολους καιρούς, όπως η ελληνική δικτατορία 1967-1974, η μουσική του Θεοδωράκη θεωρήθηκε από τους ανθρώπους ως παρηγοριά, αλλά και ως ένδειξη αντίστασης».
Από την πλευρά της, η Deutsche Welle τον αποχαιρετά με ξεχωριστό τρόπο. «Μουσικός και λαϊκός ήρωας: Πέθανε ο Μίκης Θεοδωράκης», είναι ο τίτλος άρθρου της Deutsche Welle, ενώ προστίθεται ότι «επί σχεδόν 60 χρόνια επηρέασε την μουσική και την πολιτική σκηνή της Ελλάδας».
Κατόπιν, η γερμανική υπηρεσία κάνει αναφορά τόσο στο πολύ πλούσιο μουσικό έργο του όσο και στην πολιτική δράση του. «Πολλοί συνδέουν το όνομά του με τη μουσική που έγραψε το 1964 για την ταινία που βραβεύτηκε τρεις φορές με Όσκαρ “Αλέξης Ζορμπάς” και τον έκανε διάσημο ανά τον κόσμο». «Το συρτάκι θεωρείται από πολλούς Έλληνες η επιτομή του ελληνικού λαϊκού χορού. Η ακολουθία των βημάτων εφευρέθηκε ειδικά για την ταινία.
Αλλά ο Μίκης Θεοδωράκης δεν ήταν μόνο συνθέτης παραδοσιακής μουσικής: έγραψε πάνω από χίλια τραγούδια κατά τη διάρκεια της ζωής του, τα περισσότερα από αυτά βασισμένα στο έργο Ελλήνων ποιητών και αποτελούν πλέον μέρος της εθνικής κληρονομιάς της χώρας… Συνέθεσε επίσης πολλές συμφωνίες, όπερες καθώς και μουσική δωματίου, μπαλέτου και ταινιών. Κι όμως: τα απλά, λαϊκά τραγούδια του, που έχουν τις ρίζες τους στην ελληνική παράδοση και στα κείμενα των οποίων ζωντανεύει τους μεγάλους ποιητές της χώρας του, τον έκαναν σύμβολο του Αριστερού Αγώνα».