Χαμηλά τοποθετεί το ενδεχόμενο εμφάνισης στασιμοπληθωρισμού ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Λουίς Ντε Γκίντος, ακόμα και σε περίπτωση κλιμάκωσης του πολέμου στην Ουκρανία.
Μιλώντας για το θέμα, ο κ. Ντε Γκίντος είπε: «Μέχρι στιγμή μπορούμε να απορρίψουμε την πιθανότητα στασιμοπληθωρισμού γιατί ακόμη και στο πιο αδύναμο σενάριο εξετάζουμε ανάπτυξη περίπου 2% το 2022».
Ταυτόχρονα, ο ίδιος συμπλήρωσε πως παρά το ότι οι υψηλές τιμές στην ενέργεια ωθούν τον πληθωρισμό σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ, δεν υπάρχει ακόμη ένδειξη ότι οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό αρχίζουν να κινούνται υψηλότερα.
Αναφορικά με την Ελλάδα, ο Αντιπρόεδρος της ΕΚΤ ανέφερε ότι παρατηρείται βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα, προσθέτοντας ότι η ελληνική οικονομία παρουσιάζει μεγαλύτερη ανθεκτικότητα σε σύγκριση με πριν από δύο χρόνια. «Δεν προτρέχω, αλλά η προσωπική μου άποψη είναι ότι έχουμε δει βελτίωση στην ελληνική οικονομία. Τα ομόλογα βελτιώνονται και αυτό θα πρέπει να το λάβουμε υπόψη μας. Η ελληνική οικονομία είναι πιο ανθεκτική σε σύγκριση με δύο χρόνια πριν. Είναι η προσωπική μου άποψη, δεν θέλω να προτρέξω για το τι θα αποφασίσει το συμβούλιο (της ΕΚΤ)», είπε.
Από την πλευρά της, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, τόνισε ότι η πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία θα έχει επιπτώσεις στην ανάκαμψη, εξαιτίας της ανόδου του πληθωρισμού και της μείωσης της εμπιστοσύνης. Την ίδια στιγμή, πρόσθεσε ότι το δύσκολο έργο είναι η διατήρηση της σταθερότητας των τιμών, χωρίς να προκληθεί ζημιά στην οικονομική δραστηριότητα.
Τέλος, για το ενδεχόμενο στασιμοπληθωρισμού, είπε: «Ακόμα και στο πιο ζοφερό σενάριο, με δευτερογενείς επιπτώσεις, με μποϊκοτάζ φυσικού αερίου και βενζίνης και επιδείνωση του πολέμου που συνεχίζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα — ακόμα και σε αυτά τα σενάρια έχουμε ανάπτυξη 2,3%. Δεν βλέπουμε στοιχεία στασιμότητας αυτή τη στιγμή».