Σε συμφωνία για «μόνιμη κατάπαυση του πυρός σε όλες τις περιοχές της Λιβύης», κατέληξαν οι αντίπαλες πλευρές στη Λιβύη, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση της αποστολής του ΟΗΕ στη Βορειοαφρικανική χώρα στο Facebook.
Χαρακτηριστικά σημειώνεται ότι «τα λιβυκά μέρη κατέληξαν σε μια συμφωνία μόνιμης κατάπαυσης του πυρός σε όλη τη Λιβύη. Το επίτευγμα αυτό συνιστά μια σημαντική καμπή προς την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Λιβύη».
Παράλληλα, γίνεται λόγος για ένα «σημαντικό σημείο καμπής προς την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Λιβύη».
Οι προβλέψεις της συμφωνίας
Ο συμβιβασμός προβλέπει την αποχώρηση όλων των ξένων μαχητών από την Λιβύη εντός 90 ημερών και το «πάγωμα» όλες οι συμφωνίες που αφορούν σε στρατιωτικές συνεργασίες ή συνεργασίες ασφαλείας με ξένες δυνάμεις.
Έτσι, ανοίγει ο δρόμος για την έναρξη πολιτικών συνομιλιών στην Τυνησία τον Νοέμβριο.
Οι διεθνείς αντιδράσεις
Στο άκουσμα της συμφωνίας η ΕΕ χαιρέτισε την συμφωνία.
Ειδικότερα, ο ύπατος αρμοστής της ΕΕ, Ζοσέπ Μπορέλ, δήλωσε: «Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για την ανακοίνωση αυτής της συμφωνίας. Είναι μια καλή είδηση. Όμως η εφαρμογή της είναι επίσης σημαντική, διότι θα αποτελέσει το κλειδί για την επανάληψη των πολιτικών διαπραγματεύσεων».
Ταυτόχρονα, ο εκπρόσωπος του κ. Μπορέλ, Πίτερ Στάνο, τόνισε την δυσκολία της εφαρμογής της συμφωνίας, υπογραμμίζοντας πως οι πολιτικές διαβουλεύσεις «πρέπει να έχουν ως αποτέλεσμα την ειρηνική επίλυση της λιβυκής κρίσης».
Οι προϋποθέσεις της ΕΕ για την στήριξη της Λιβύης είναι η μόνιμη κατάπαυση του πυρός, η άρση του αποκλεισμού των εξαγωγών πετρελαίου και η επανάληψη του πολιτικού διαλόγου.
Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έθεσε υπό αμφισβήτηση την αξιοπιστία της σημερινής συμφωνίας για την Λιβύη.