Σε νέα περίοδο αναταραχής έχει μπει η Λιβύη, καθώς η πολύπαθη χώρα της Βόρειας Αφρικής βιώνει μία κατάσταση όπου υπάρχουν δύο κυβερνήσεις και η διεξαγωγή των εθνικών εκλογών μοιάζει ως δύσκολη εξίσωση.
Πιο αναλυτικά, το Κοινοβούλιο της χώρας εξέλεξε πριν από μερικές ημέρες τον Φάτι Μπασάγκα ως Πρωθυπουργό, ένα αποτέλεσμα που η πλευρά του πρώην Πρωθυπουργού Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά, δεν αναγνωρίζει. Είναι χαρακτηριστικό ότι εκπρόσωποι του Ντμπεϊμπά μιλούν για παρατυπίες κατά την διάρκεια της ψηφοφορίας για την ανάδειξη του νέου Πρωθυπουργού.
Κατά συνέπεια, η Λιβύη αποτελείται από δύο κυβερνήσεις. Η μία βρίσκεται στην πρωτεύουσα Τρίπολη, επικεφαλής της οποίας είναι ο Ντμπεϊμπά, ο οποίος διατηρεί καλές σχέσεις με την Τουρκία. Η άλλη κυβέρνηση είναι του νεοεκλεγέντος Μπασάγκα, πρώην Υπουργού στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας του Φαγιέζ Σάρατζ. Ο Μπασάγκα έχει “ρίξει γέφυρες” προς την πλευρά του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ.
Σήμερα αποκαλύφθηκε το μέγεθος των αντιθέσεων στη Λιβύη. Ειδικότερα, τα μέλη της νέα κυβέρνησης του Μπασάγκα μετέβαιναν από την Βεγγάζη στο Τομπρούκ όπου βρίσκεται η έδρα της λιβυκής Βουλής. Ωστόσο, τα πρόσωπα της κυβέρνησης Μπασάγκα εμποδίστηκαν από το να προσεγγίσουν το Τομπρούκ, αφού υπάρχουν καταγγελίες ότι ο Ντμπεϊμπά έδωσε εντολή για κλείσιμο του εναέριου χώρου. Μάλιστα, δύο Υπουργοί συνελήφθησαν καθώς επιχειρούσαν να μεταβούν στη Βουλή οδικώς.
Ένσταση από τον ΟΗΕ
Σημειώνεται ότι ο ΟΗΕ εξέφρασε ενστάσεις για την διαδικασία της ψηφοφορίας στο Κοινοβούλιο της Λιβύης. Σε σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται ότι όσα παρατηρήθηκαν στη Βουλή του Τομπρούκ «απείχαν από τα αναμενόμενα στάνταρ», με τον ΟΗΕ να δεσμεύεται να επαναφέρει τις δύο πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Τέλος, η συγκέντρωση μαχητών από ξένες χώρες στην Τρίπολη προκαλεί επιπλέον προβληματισμό, αφού υπάρχει σαφής πρόβλεψη για αποχώρηση όλων των ξένων μισθοφόρων από την χώρα.