Και για την Ελλάδα και για την Ε.Ε γενικότερα οι ευρωεκλογές αυτές είναι κρίσιμες και κομβικές. Στην χώρα μας, ενδεχομένως να αποτελέσουν τον καταλύτη πολιτικών εξελίξεων μεσομακροπρόθεσμα. Για την Ε.Ε συνολικά, το αποτέλεσμά τους σίγουρα θα καθορίσει την κατεύθυνση που θα πάρει η Ένωση τα επόμενα χρόνια ως προς τις πολιτικές της.
Σύμφωνα με όλα τα στοιχεία μέχρι στιγμής, συνολικά η άνοδος των «σκληρών» δεξιών κομμάτων όπως αυτό της Λεπέν στη Γαλλία (άλλοι τα χαρακτηρίζουν- η πλειοψηφία- λαϊκίστικα, ακροδεξιά, άλλοι απλώς… πατριωτικά), το πιθανότερο είναι να… αφυπνίσουν τα πολιτικά αντανακλαστικά κραταιών πολιτικών συσχετισμών στην Ε.Ε όπως το λαϊκό κόμμα, ή γενικότερα τα σοσιαλιστικά (πράσινοι, σοσιαλδημοκράτες κ.α).
Εάν συγκεντρώσουν σημαντική δύναμη κόμματα που ανήκουν στην ακροδεξιά και ενισχυθεί ο σχηματισμός τους στο Ευρωκοινοβούλιο, θα έχουν τη δύναμη να προτάξουν τη δική τους ατζέντα προς συζήτηση σε αυτό, με κεντρικό άξονα το μεταναστευτικό ζήτημα σε επίπεδο Ε.Ε.
Φυσικά το μεταναστευτικό είναι σοβαρό θέμα, αλλά μόνο ένα από τα πάρα πολλά προβλήματα που τίθενται στο τραπέζι για τα επόμενα πέντε χρόνια.
Το περιβάλλον, η πολιτική άμυνας, η ενεργειακή κρίση, τα θεσμικά ζητήματα (και εντός Ε.Ε), η στάση της Ε.Ε στις δύο συνεχιζόμενες πολεμικές συγκρούσεις σε Ουκρανία και Ισραήλ- Παλαιστίνη, είναι θέματα που απαιτούν συζήτηση, διάλογο, γενναίες αποφάσεις από τα όργανα της Ε.Ε, με πρώτο το ευρωκοινοβούλιο.
Ένα άλλο ερώτημα που πρέπει κατά τη γνώμη μου να τεθεί είναι το πως θα αντιμετωπίσουν τα θεσμικά όργανα της Ένωσης, το πολύ υψηλό ποσοστό αποχής των ψηφοφόρων, όχι μόνο στην Ελλάδα όπως καταγράφεται σήμερα στις εκλογές, αλλά σε πολλά κράτη της Ε.Ε όπως προκύπτει από τα στοιχεία.
Σε καθαρά πολιτικό επίπεδο δηλαδή, δεν είναι μόνο το θέμα της ανόδου της Ακροδεξιάς που πρέπει να απασχολεί τους πάντες, αλλά και η αποχή, καθώς εκατομμύρια πολιτών συνειδητά απέχουν από τις ευρωεκλογές, στέλνοντας ένα συνολικό μήνυμα αποδοκιμασίας και απογοήτευσης προς τα πολιτικά συστήματα των χωρών της Ε.Ε. Ο κυριότερος λόγος φυσικά είναι οι οικονομικές δυσχέρειες που αντιμετωπίζουν εκατομμύρια πολιτών σε πολλές χώρες, ακόμα και ισχυρές όπως η Γερμανία, με εξέχουσα περίπτωση την Ελλάδα. Μετά την πανδημία, τους πολέμους και την ενεργειακή κρίση, οι τιμές προϊόντων και υπηρεσιών έχουν πιάσει υψηλά στάνταρς με ό,τι συνεπάγεται αυτό.
Είναι πάρα πολλά τα σοβαρά θέματα που θα απασχολήσουν το ευρωκοινοβούλιο την επόμενη πενταετία και τα περισσότερα από αυτά καίνε, εννοώ χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης. Ας ελπίσουμε, στα μεγάλα και σοβαρά θέματα να υπάρχει σύμπνοια για το κοινό καλό όλων των χωρών και όχι ακραίες διαφωνίες και εντάσεις, οι οποίες εν τέλει πυροδοτούν και απροσμέτρητες κοινωνικές εκρήξεις εν συνεχεία, με αποτελέσματα άγνωστα.
Δημήτρης Κυριακού