Στην έγκριση του εμβολίου για τον κορωνοϊό προχώρησε η Βρετανία, με την χώρα να είναι η πρώτη που προέβη σ’ αυτή την κίνηση τον δυτικό κόσμο.
Το πράσινο φως δόθηκε από την Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας, η οποία ενέκρινε το εμβόλιο που έχει αποτελεσματικότητα που ξεπερνά το 90%.
Οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν στις 7 Δεκεμβρίου. Γι’ αυτό τον σκοπό, το πιο πιθανό ενδεχόμενο είναι να καλούνται οι πολίτες να εμβολιαστούν μέσω επιστολής. Κατόπιν, θα προσέρχονται είτε στον Οικογενειακό Ιατρό τους, σε κοντινό νοσοκομείο ή άλλες δομές υγείας, καθώς και στα εμβολιαστικά κέντρα για τον κορωνοϊό που δημιουργούνται σε όλη την βρετανική επικράτεια.
Επιπλέον, θα δημιουργηθούν εμβολιαστικά κέντρα, τα οποία θα ελέγχονται από το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) και τις Ένοπλες Δυνάμεις, ενώ θα επιστρατευθούν 30.000 εθελοντές.
Σε δηλώσεις του ο CEO της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, ανέφερε ότι «η σημερινή άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης στο Ηνωμένο Βασίλειο σηματοδοτεί μια ιστορική στιγμή στον αγώνα κατά της Covid-19. Αυτή η εξουσιοδότηση είναι ένας στόχος στον οποίο εργαζόμαστε από τότε που δηλώσαμε για πρώτη φορά ότι η Επιστήμη θα κερδίσει και επικροτούμε την MHRA για την ικανότητά της να διεξάγει προσεκτική αξιολόγηση και να λαμβάνει έγκαιρα μέτρα για την προστασία των λαών του Ηνωμένου Βασιλείου».
Επιπλέον, επεσήμανε πως η συλλογική προσπάθεια αποτελεί προϋπόθεση για τον τερματισμό της πανδημίας.
Από την πλευρά του, ο Υπουργός Υγείας, Ματ Χάνκοκ, σημείωσε ότι η Βρετανία θα έχει ξεπεράσει την υγειονομική κρίση μέχρι την Άνοιξη.
Σημειώνεται ότι η Βρετανία έχει εξασφαλίσει 20 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων, εξυπηρετώντας το 1/3 του πληθυσμού.
Η προτεραιότητα στους εμβολιασμούς
Η Μικτή Επιτροπή Εμβολιασμών και Ανοσοποίησης (JCVI) της Βρετανίας δημοσίευσε τον κατάλογο με την προτεραιότητα στον εμβολιασμό των πολιτών.
Συγκεκριμένα, ο κατάλογος των εμβολιασμών είναι ο ακόλουθος:
- Κάτοικοι σε κέντρα φροντίδας για ηλικιωμένους (γηροκομεία) και οι φροντιστές τους
- Άτομα ηλικίας 80 ετών και άνω και επαγγελματίες υγείας
- Άτομα ηλικίας 75 ετών και άνω
- Άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω και εξαιρετικά ευάλωτα άτομα από κλινικής πλευράς
- Άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω
- Άτομα ηλικίας 16 έως 64 ετών με υποκείμενα νοσήματα που τους θέτουν σε υψηλότερο κίνδυνο σοβαρής νόσου και θνησιμότητας
- Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω
- Άτομα ηλικίας 55 ετών και άνω
- Άτομα ηλικίας 50 ετών και άνω
Σύμφωνα με την JCVI, οι παραπάνω πληθυσμιακές ομάδες αντιπροσωπεύουν το 99% των των θανάτων που μπορεί να προληφθούν.