Όλα στο προσκήνιο!
ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ
twitter
LinkedIn
Facebook
Youtube
Menu   ≡ ╳
  • Συνεντεύξεις
  • Αφιερώματα
  • News
  • Η Δική μας Άποψη
    • Μικρά Βέλη
  • Contact Us
☰
ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ
Home > News
127 views 4 sec 0 Comment

Κομισιόν: Ανάπτυξη 7,1% για την ελληνική οικονομία το 2021

Γιάννης Διαμάντης - 11 Νοεμβρίου, 2021

Ανάπτυξη 7,1% του ΑΕΠ για το 2021 και 5,2% για το 2022 προβλέπει για την ελληνική οικονομία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις φθινοπωρινές οικονομικές της προβλέψεις που εκδόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, οι οποίες είναι αναθεωρημένες προς τα πάνω σε σχέση μ’ εκείνες του Ιουλίου για το 2021 (4,3%) και προς τα κάτω για το 2022 (6%).

Στη νέα έκθεση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει πως «η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας κέρδισε δυναμική το 2021». Η ελληνική οικονομία κατέγραψε ανάπτυξη 3,4% το β’ τρίμηνο του 2021 σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Ταυτόχρονα, το ΑΕΠ έφτασε στα προ-πανδημίας επίπεδα το β’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους, κάτι που βασίστηκε τόσο στην εγχώρια ζήτηση και στη συσσώρευση αποθεμάτων όσο και στα δημοσιονομικά μέτρα που στήριξαν την οικονομία.

Ακόμα, η εισροή πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης θα στηρίξει την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας το β’ εξάμηνο.

Σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε η τουριστική δραστηριότητα που άρχισε εκ νέου τον Μάιο, η οποία ενισχύθηκε μετά την άρση σημαντικών περιοριστικών μέτρων στις μετακινήσεις των πολιτών λόγω της πανδημίας. Μαζί με τα κέρδη του μεριδίου αγοράς για τις εξαγωγές ελληνικών αγαθών, ο εξωτερικός τομέας αναμένεται να συνεχίσει να παρέχει στήριξη στην ανάπτυξη στο μέλλον.

Αναφορικά με τα επόμενα χρόνια, προβλέπεται ανάπτυξη 5,2% το 2022 και 3,6% το 2023, η οποία θα στηριχθεί από τα έργα που προβλέπονται μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

Για την ανεργία, η εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προβλέπει ότι θα ανέλθει στο 15,3% το 2021, με μείωση για το 2022 και το 2023 (15,0% και 14,5% αντίστοιχα).

Σχετικά με τον πληθωρισμό, εκτιμάται ότι είναι πιθανό να παραμείνει ελαφρώς θετικός το 2021, σε μεγάλο βαθμό λόγω της χαμηλής ζήτησης κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους. Το 2022 θα είναι έτος αύξησης του πληθωρισμού (1,0%), εξαιτίας της αυξημένης ζήτησης για υπηρεσίες. Το 2023 εκτιμάται πτώση του πληθωρισμού (0,4%), λόγω της εξασθένισης των παροδικών επιπτώσεων των αυξημένων ενεργειακών τιμών.

Επιπλέον, η Κομισιόν προβλέπει ότι το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης της Ελλάδας αναμένεται στο -9,9% την φετινή χρονιά, εξαιτίας των μέτρων στήριξης για τον κορωνοϊό. Ο δημοσιονομικός αντίκτυπος των μέτρων αναμένεται να φθάσει το 6,5% του ΑΕΠ το 2021 και τα περισσότερα από αυτά αναμένεται να καταργηθούν σταδιακά μέχρι το τέλος του έτους. Παράλληλα, τα μέτρα στήριξης για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και τα μέτρα για την αντιμετώπιση του αυξημένου ενεργειακού κόστους συνεισέφεραν ακόμα περισσότερο στο έλλειμμα.

Το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης αναμένεται να υποχωρήσει στο -3,9% του ΑΕΠ το 2022 και στο -1,1% το 2023, με την σταδιακή απόσυρση των μέτρων στήριξη επιχειρηματιών και εργαζομένων να διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο.

Στην έκθεση γίνεται ειδική αναφορά στα μέτρα στήριξης που εγκρίθηκαν το 2021 και παρατάθηκαν έως το 2022, καθώς ανέρχονται σε 1,5% του ΑΕΠ. Αυτά είναι: χαμηλότερες εισφορές κοινωνικής ασφάλισης, αναστολή του φόρου κοινωνικής αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα, παράταση του προγράμματος επιδότησης προσλήψεων και μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ για εισιτήρια μεταφοράς, ποτών και κινηματογράφου έως τα μέσα του 2022.

Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας προβλέπεται να φτάσει στο 203% του ΑΕΠ το 2021, ενώ θα σημειώσει πτώση τα επόμενα χρόνια (197% του ΑΕΠ το 2023).

Τέλος, η Κομισιόν σημειώνει ότι υπάρχουν δημοσιονομικοί κίνδυνοι, όπως η πιθανή ενεργοποίηση των κρατικών εγγυήσεων που εκδίδονται ως μέρος των μέτρων στήριξης, οι δικαστικές υποθέσεις κατά της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου και η εκκρεμότητα για την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την αναδρομική αποζημίωση για περικοπές στις επικουρικές συντάξεις και τα εποχικά επιδόματα.

Ετικέτες: Ελλάδα, Ελληνική Οικονομία, Ευρωπαϊκή Επιτροπή

PREVIOUS

Τσακλόγλου: Διπλάσιο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα προς τους πιο ευάλωτους πολίτες τον Δεκέμβριο

NEXT

Νότια Αφρική: Πέθανε ο πρώην Πρόεδρος Φρεντερίκ Ντε Κλερκ
Related Post
10 Δεκεμβρίου, 2020
ΠΡΟΣΟΧΗ! Ισχυρή σύσταση Πολιτικής Προστασίας για αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων σε Ικαρία, Σάμο, Λέσβο και Χίο
10 Αυγούστου, 2023
Νέα Φιλαδέλφεια: Στο μικροσκόπιο της αστυνομίας 13 άτομα για την δολοφονία του Μιχάλη Κατσουρή
14 Φεβρουαρίου, 2022
Σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό για τις εξελίξεις στην Ουκρανία και συμμετοχή σε τηλεδιάσκεψη υπό τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
23 Ιουλίου, 2019
Βουλή: Η σύνθεση των προεδρείων των Διαρκών Επιτροπών
Comments are closed.

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων
  • Blog
  • Contact Us
  • FAQ
© Copyright 2022 - ERLINNEWS. All Rights Reserved