
Η ΕΕ και τα 27 κράτη μέλη της αύξησαν σημαντικά την επίσημη αναπτυξιακή βοήθειά τους (ΕΑΒ) προς στις χώρες εταίρους σε 66,8 δισ. ευρώ το 2020. Πρόκειται για αύξηση κατά 15 % σε ονομαστικούς όρους και ισοδύναμη με το 0,50 % του συλλογικού ακαθάριστου εθνικού εισοδήματος (ΑΕΕ), έναντι 0,41 % το 2019, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα από την Επιτροπή Αναπτυξιακής Βοήθειας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΕΑΒ του ΟΟΣΑ). Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της επιβεβαιώνουν συνεπώς τη θέση τους ως ο μεγαλύτερος χορηγός βοήθειας παγκοσμίως, καθώς χορηγούν το 46 % της παγκόσμιας βοήθειας που παρέχεται από την ΕΕ και άλλους χορηγούς της Επιτροπής Αναπτυξιακής Βοήθειας και έχουν πραγματοποιήσει σημαντικό άλμα προόδου προς την εκπλήρωση της δέσμευσης για χορήγηση τουλάχιστον του 0,7 % του συλλογικού ΑΕΕ ως ΕΑΒ έως το 2030.
Η επίτροπος Διεθνών Εταιρικών Σχέσεων κ. Γιούτα Ουρπιλάινεν δήλωσε σχετικά: «ΗTeam Europe έχει αυξήσει σημαντικά τη συνεισφορά της στην επίσημη αναπτυξιακή βοήθεια σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Τούτο είναι ζωτικής σημασίας σε μια εποχή κατά την οποία τόσο πολλοί άνθρωποι στις χώρες εταίρους αντιμετωπίζουν σημαντικές υγειονομικές, οικονομικές και κοινωνικές προκλήσεις που συνδέονται με την κρίση της νόσου COVID-19. Τα τελευταία αριθμητικά στοιχεία δείχνουν ότι 10 χρόνια πριν από την προβλεπόμενη προθεσμία υλοποίησης της δέσμευσής μας για χορήγηση του 0,7 % του συλλογικού μας ΑΕΕ ως ΕΑΒ, είμαστε πιο αποφασισμένοι από ποτέ να επιτύχουμε αυτόν τον στόχο.»
Συνολικά, 17 κράτη μέλη αύξησαν την ΕΑΒ τους σε ονομαστικούς όρους το 2020 σε σύγκριση με το 2019· οι μεγαλύτερες ονομαστικές αυξήσεις προέρχονται από τη Γερμανία (+ 3,310 εκατ. ευρώ), τη Γαλλία (+ 1,499 εκατ. ευρώ) και τη Σουηδία (+ 921 εκατ. ευρώ), ενώ περαιτέρω αυξήσεις προέρχονται από την Αυστρία, το Βέλγιο, τη Βουλγαρία, την Κροατία, την Κύπρο, τη Δανία, τη Φινλανδία, την Ουγγαρία, τη Λετονία, τη Μάλτα, την Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία και τη Σλοβενία. Η ΕΑΒ των θεσμικών οργάνων της ΕΕ (δηλαδή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΕΤΕπ) αυξήθηκε συνολικά κατά 3,7 δισ. ευρώ (27 %) το 2020 σε ονομαστικούς όρους. 15 κράτη μέλη βελτίωσαν την ΕΑΒ τους σε σχέση με το ΑΕΕ τους κατά τουλάχιστον 0,01 ποσοστιαίες μονάδες: Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ισπανία, Κροατία, Λετονία, Μάλτα, Ουγγαρία, Ρουμανία, Σλοβακία και Σουηδία. Στην Κύπρο και την Ελλάδα, η ΕΑΒ ως ποσοστό του ΑΕΕ μειώθηκε κατά τουλάχιστον 0,01 ποσοστιαίες μονάδες.
Για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, η ΕΕ, τα κράτη μέλη της και τα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, μαζί με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, έχουν συνδυάσει τους χρηματοδοτικούς πόρους τους ως ομάδα Ευρώπη, κινητοποιώντας πάνω από 40 δισ. ευρώ για τη στήριξη των χωρών εταίρων το 2020. Το 65 % του ποσού αυτού εκταμιεύθηκε ήδη το 2020 για τη στήριξη των άμεσων ανθρωπιστικών αναγκών· συστήματα υγείας, ύδρευσης, αποχέτευσης και διατροφής, καθώς και αντιμετώπιση των κοινωνικών και οικονομικών συνεπειών της πανδημίας. Ο άνευ προηγουμένου χαρακτήρας της κρίσης COVID-19 έχει ασκήσει τεράστια πίεση στα δημόσια οικονομικά και στη βιωσιμότητα του χρέους πολλών αναπτυσσόμενων χωρών, επηρεάζοντας την ικανότητά τους να επιτύχουν τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης (ΣΒΑ). Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, τον Μάιο του 2020, η πρόεδρος κ. φον ντερ Λάιεν απηύθυνε έκκληση για μια πρωτοβουλία για την παγκόσμια ανάκαμψη, η οποία θα συνδέει την ελάφρυνση του χρέους και τις επενδύσεις με τους ΣΒΑ για την προώθηση μιας πράσινης, ψηφιακής, δίκαιης και ανθεκτικής ανάκαμψης. Η πρωτοβουλία για την παγκόσμια ανάκαμψη αφορά τη στροφή προς επιλογές πολιτικής που στηρίζουν την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση, την κοινωνική ένταξη και την ανθρώπινη ανάπτυξη, ενώ παράλληλα ενισχύουν τη βιωσιμότητα του χρέους στις χώρες εταίρους.
Η ΕΑΒ είναι μία από τις πηγές χρηματοδότησης για την επίτευξη των ΣΒΑ, αν και απαιτείται μεγαλύτερη διαφάνεια σε όλες τις πηγές χρηματοδότησης για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Ως σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση αυτή, συλλέχθηκαν και δημοσιεύθηκαν για πρώτη φορά δεδομένα σχετικά με τη συνολική δημόσια στήριξη για τη βιώσιμη ανάπτυξη (TOSSD)· με τον τρόπο αυτό αυξάνεται η διαφάνεια σε όλους τους δημόσια στηριζόμενους πόρους για τους ΣΒΑ, συμπεριλαμβανομένων της συνεργασίας Νότου-Νότου, της στήριξης παγκόσμιων δημόσιων αγαθών, όπως η έρευνα για τα εμβόλια και ο μετριασμός της κλιματικής αλλαγής, καθώς και της ιδιωτικής χρηματοδότησης που κινητοποιείται από δημόσιες παρεμβάσεις.