
Την απόλυτη καταδίκη του για τον εξαναγκασμό της πτήσης της Ryanair που κατευθυνόταν προς το Βίλνιους να προσγειωθεί στο Μινσκ από την Λευκορωσία για να συλληφθεί ο Ρομάν Προτάσεβιτς, εξέφρασε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.
Σε δηλώσεις του, ο Τζο Μπάιντεν εξέφρασε την καταδίκη των ΗΠΑ για την εκτροπή του αεροσκάφους και την σύλληψη του αντικαθεστωτικού δημοσιογράφου. Την ίδια στιγμή, ο ίδιος σημείωσε πως «αυτό το σκανδαλώδες συμβάν και το βίντεο στο οποίο ο κ. Προτασέβιτς μοιάζει να μιλά πιεζόμενος είναι επονείδιστες επιθέσεις στην πολιτική διαφωνία και στην ελευθερία του Τύπου».
Ακόμα, ο Αμερικανός Πρόεδρος τάχθηκε υπέρ των κυρώσεων, χαιρετίζοντας την πρωτοβουλία της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. να προχωρήσει σε κυρώσεις εναντίον της κυβέρνησης Λουκασένκο. Μάλιστα, ο ίδιος κάλεσε Αμερικανούς αξιωματούχους να εξετάσουν το ενδεχόμενο επιβολής μέτρων, ώστε η κυβέρνηση της Λευκορωσίας να τεθεί υπόλογη για την ενέργεια.
Σημειώνεται ότι ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, είχε συνομιλία με την ηγέτιδα της αντιπολίτευσης της χώρας, Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, στην οποία εξέφρασε την υποστήριξη της Ουάσινγκτον στα αιτήματα για «δημοκρατία, ανθρώπινα δικαιώματα και θεμελιώδεις ελευθερίες» του «λευκορωσικού λαού». Η Τιχανόφσκαγια ζει αυτοεξόριστη στη γειτονική Λιθουανία.