Πρωτοβουλία ψήφισης νόμου που θα επιβάλλει κυρώσεις εναντίον της τουρκικής κυβέρνησης, εφόσον δεν βελτιωθεί ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα, ανακοίνωσαν Γερουσιαστές των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ.
Η πρωτοβουλία ανακοινώθηκε από τους Γερουσιαστές Έντουαρντ Μάρκι, Ρον Ουάιντεν και Τζεφ Μέρκλι, και προβλέπει την επιβολή κυρώσεων για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα.
Ειδικότερα, ο Νόμος εστιάζει σε “αξιωματούχους της τουρκικής κυβέρνησης που είναι υπεύθυνοι για την κράτηση φυλακισθέντων συνείδησης και πολιτικών κρατουμένων, τις πολιτικά υποκινούμενες κρατήσεις δημοσιογράφων, τον περιορισμό της ελευθερίας της έκφρασης μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, καθώς και άλλων βασικών διεθνώς αναγνωρισμένων ανθρωπίνων δικαιωμάτων”.
Παράλληλα, ο προταθείς Νόμος ζητά από τον Υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, την παροχή βοήθειας στις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών στην Τουρκίας που εργάζονται για την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων.
Επιπλέον, καλείται η Τουρκία να κινηθεί προς την κατεύθυνση της βελτίωσης του κλίματος για την άσκηση των καθηκόντων των δημοσιογράφων, καθώς και να λάβει μέτρα ενάντια στον αυστηρό έλεγχο της λειτουργίας των ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης.
Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της Τουρκίας, ο Νόμος καλεί τον Πρόεδρο των ΗΠΑ να επιβάλει κυρώσεις σε συμφωνία με τον Παγκόσμιο Νόμο Μαγκνίτσκι για την Λογοδοσία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, καθώς και με το Νόμο για την Λογοδοσία για την Δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι. Ταυτόχρονα, καλείται το Υπουργείο Οικονομικών να κατευθύνει σημαντικούς οικονομικούς θεσμούς προς τη μη χορήγηση δανείων ή δωρεών που επιτρέπουν στην τουρκική κυβέρνηση να συνεχίσει την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Μάλιστα, ο Γερουσιαστής Έντουαρντ Μάρκι τόνισε πως “το ελεύθερο που απολάμβανε ο Πρόεδρος Ερντογάν από την παρουσία του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο να διαπράττει παραβιάσει έχει επισήμως παρέλθει”.
Σύμφωνα με αναλυτές, ο Νόμος μπορεί να περάσει, εκτιμώντας ότι η πολιτική συγκυρία είναι ευνοϊκή.